Hlavní obsah

Pověsí prádlo, ale může i kopat v dole. Robotický pes dostal rameno

Video: Spot, robotický pes, už i sám vykope díru nebo pověsí prádlo.Video: Jan Marek

 

Reklama

Robotický pes Spot už umí i vykopat díru, věšet prádlo či hýbat pákou. Přibyla mu totiž paže. Vylepšení představila firma Boston Dynamics, která chce zvýšit odbyt. Ve světě jich totiž zřejmě i kvůli ceně zatím nepracuje tolik.

Článek

Do prodeje šel robotický pes Spot loni v červnu za 74 500 dolarů, v přepočtu tedy za 1,8 milionu korun. Spot tak není pro každého a ve světě jich také pracuje asi jen 400 kusů, zato ale na vrcholně nebezpečných místech: v dolech, jaderných elektrárnách, na ropných polích nebo stavbách.

Stroje se umí pomocí zvláštního systému samy vyhýbat překážkám a díky kameře s až 30násobným zoomem a termovizí je lidé posílají na inspekci tam, kam se sami neodváží. Klienti prý však chtějí, aby Spot vydržel ještě déle, dal se ovládat ještě na větší dálku a byl ještě obratnější.

„Dnes tohle všechno umožňujeme. Spouštíme tři nové produkty Spot. Model Enterprise umožňuje plně automatizovanou inspekci jakékoliv délky i frekvence na pracovištích každé velikosti,“ představoval Robert Playter, CEO společnosti Boston Dynamics, první z modelů na online prezentaci.

Samodobíjení, ovládání z domu a pomocné rameno

„Internetové rozšíření zvané Scout umožňuje ovládat Spota kdykoli a odkudkoli. A také je tu Spot Arm, který zlehčuje a zpřístupňuje dálkovou manipulaci. Ať už jde o otevírání dveří, odběry vzorků, nebo zmáčknutí tlačítka. Naši inženýři splnili svoji práci, když tyhle nové schopnosti designovali tak, aby je mohl ovládat kdokoli z vašich zaměstnanců,“ dodal šéf firmy.

Model Spot Enterprise nevyžaduje skoro žádné zvláštní zacházení navíc. K nabíjecí stanici se vrátí sám, když potřebuje, a pak zase plní zadaný úkol. Scout na dálkové ovládání i z domova či kanceláře se může zdát složitější. Ve skutečnosti ale nejde o nic těžkého a platí pro něj totéž, co pro Spot Arm s paží.

Ovládání má jednoduché i propracované

„První dodávky Spot Arm budou s dvěma základními módy ovládání. Můžete použít tablet, abyste rameno ovládali přímo třeba při úkolech jako inspekce nebo manipulace s předměty. Alternativně však můžete funkce ovládat i přes API (rozhraní k programování), v němž vzdáleně kontrolujete i většinu jeho pohybů,“ doplnil Al Rizzi, šéf výzkumného oddělení Boston Dynamics.

Softwarové rozhraní k programování úkolů je u vylepšených modelů součástí balení. Jejich cena tak zřejmě bude vyšší. Boston Dynamics ji ale neuvádí pro nikoho jiného než pro klienty na vyžádání.

Reklama

Doporučované