Hlavní obsah

Povinná maturita z matematiky nebude, ministr Plaga představil svůj nový plán

Zrušení povinné maturity z matematiky: brífink po jednání školské tripartity.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zástupci Svazu průmyslu a dopravy jsou proti ministrově návrhu.

Článek

Ministr školství Robert Plaga se chystá zrušit povinnou státní maturitu z matematiky. V úterý nejen o tom jednal na školské radě tripartity.

„Nemůžeme začínat tím, že maturita z matematiky je strašákem, ale v rámci systému nejsme schopni poskytnout všem studentům na tuto zkoušku dostatečnou přípravu,“ dodal ministr.

Tripartita projednala také přípravy na změnu financování škol nebo plánovaný růst změn platů ve školství. Hned prvním bodem po schválení programu bylo informování o aktuálním stavu rozpočtu pro Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy na rok 2020, střednědobé výhledy v oblasti financování školství a právě učitelské platy.

Ministerstvo školství má v tuto chvíli slíbeno desetiprocentní navýšení pro pedagogické pracovníky pro rok 2020, do roku 2021 pak devítiprocentní navýšení odměn pro pedagogy. V roce 2021 by se podle Plagových předpokladů měly odměny dostat na 150 procent oproti roku 2017.

Velkou debatu vyvolala otázka povinné maturity z matematiky

Tripartita se věnovala přístupu k systémové proměně matematického vzdělání. Změny by měly přinést zvýšení zájmu o technické obory a aby matematika byla v praxi využitelná. Ministr Plaga zmínil také rozvíjení kritického a logického myšlení.

Zástupci Svazu průmyslu a dopravy avizovali, že nesouhlasí se záměrem ministra zrušit plánované zavedení povinné maturity z matematiky. Podle nich je znalost matematiky klíčová pro technologický vývoj ČR. Podle Plagy ale žáci nerozumí matematice v praxi a je třeba nejdřív zlepšit kvalitu výuky a až pak případně povinnou zkoušku zavést.

Zástupci Svazu průmyslu a dopravy jsou ale ochotni zavedení povinné zkoušky z matematiky odsunout o pět let.

Podle současného zákona má povinná maturita z matematiky začít fungovat na většině maturitních oborů s výjimkou zdravotních, sociálních a uměleckých nejpozději od roku 2022. Už od roku 2021 se má týkat gymnazistů a studentů lyceí. Pro povinnou zkoušku je například Asociace ředitelů gymnázií. Proti ní vystupují zástupci České středoškolské unie, Unie školských asociací CZESHA nebo zemědělských škol, kteří poukazují mimo jiné na vysokou neúspěšnost u maturity z matematiky.

Takzvaná školská tripartita se zabývala i plánovaným růstem platů. Návrh rozpočtu na příští rok počítá s přidáním pro učitele o deset procent a pro nepedagogy ve školách o sedm procent. Odbory požadují, aby si vyučující polepšili o 15 procent a neučitelské profese o deset procent. Nejasné je i rozdělení peněz navíc do tarifů a na odměny a příplatky.

Řešit se bude zřejmě také nový model financování škol, který bude platit od ledna. Zástupci ředitelů středních škol již dříve uvedli, že stále nevědí, kolik peněz dostanou na nepedagogické pracovníky a na tzv. nadtarify.

Na programu bude kromě toho pravděpodobně i další osud Národního ústavu pro vzdělávání s Národním institutem pro další vzdělávání, které chce ministerstvo kvůli úsporám sloučit v jednu organizaci. Zatím není jasné, jaká místa a kolik jich hodlá zrušit.

Reklama

Související témata:

Doporučované