Hlavní obsah
Online

Na Jihlavsku už znovu nosí roušky, ve Vodňanech se nákaza nepotvrdila

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronaviru v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- V pondělí v Česku přibylo 64 případů koronaviru. Jde o podobný přírůstek jako v sobotu či neděli, v pracovních dnech minulého týdne byly denní přírůstky přes stovku. Od března se nemocí covid-19 nakazilo 13 238 lidí, 8373 z nich se vyléčilo. Aktuálně se s nemocí potýká přes 4500 lidí.

- Roušky v městské hromadné dopravě by se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha mohly znovu nosit od října či listopadu. Ke koronaviru se totiž přidají další respirační viry a později i chřipka.

- O uzavření hranic pro polské pendlery, kteří dojíždějí za prací do Moravskoslezského kraje, se podle ministra zdravotnictví zatím neuvažuje. Nakažené covid-19 mezi nimi odhalily povinné testy, které od nich musí zaměstnavatelé vyžadovat. Nakažení polští pracovníci byli například ve firmě Varroc Lighting na Novojičínsku, kde se dosud nakazilo 23 lidí.

Dění kolem koronavirové epidemie jsme sledovali také v pondělí

  • Opakované testy na covid-19 jsou ve Vodňanské drůbeži negativní

    Opakovaně negativní test na koronavirus má 112 ze 113 otestovaných zaměstnanců firmy Vodňanská drůbež z holdingu Agrofert. Jeden pracovník k druhému odběru zatím nepřišel, všichni ostatní jsou negativní. ČTK to dnes řekly epidemioložka jihočeských hygieniků Jitka Luňáčková a ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Pro otestované skončilo mimořádné protiepidemické opatření, kvůli němuž měli omezený pohyb.

  • V pondělí v ČR přibylo 64 případů covidu, dnes zatím 63

    V pondělí v Česku přibylo 64 případů koronaviru. Je to podobný přírůstek jako v sobotu či neděli, v pracovních dnech minulého týdne byly denní přírůstky přes stovku. Za dnešek do podvečera hygienici zatím evidují 63 případů. Od března se nemocí covid-19 nakazilo 13 301 lidí, 8441 z nich se vyléčilo a 355 zemřelo. Vyplývá to z informací na webu Ministerstva zdravotnictví k dnešním 17:30.

  • ČNB: Čerpání z programů COVID vzrostlo za týden o 900 milionů

    Podnikatelé ze záručních programů COVID k 3. červenci získali podle dat České národní banky (ČNB) zhruba 10,7 miliardy korun, čerpání se za týden zvýšilo asi o 900 milionů korun. Objem pomoci státu firmám zasaženým koronavirovou krizí se tak podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy zvyšuje jen velmi pomalu. Podniky jsou podle ekonomického analytika České bankovní asociace Miroslava Zámečníka extrémně obezřetné. Vzhledem k nižšímu objemu produkce nemají nyní potřebu čerpat úvěry v masivnějším rozsahu a snaží se hromadit hotovost na bankovních účtech, sdělil ČTK.

  • Nikdo z testovaných pracovníků Foxconnu nemá covid-19

    U nikoho z 19 testovaných pracovníků firmy Foxconn v Kutné Hoře nebyl prokázán koronavirus. Jejich tři nemocní kolegové se dál léčí. Zaměstnanci se dostali do kontaktu s nakaženým z ohniska v Církvici. Společnost vyrábějící elektroniku podnikla řadu opatření, mimo jiné zkrátila směny, aby se lidé co nejméně potkávali. V souvislosti s církvickým ohniskem přibyly tři nové případy, celkem jich je 51, řekla mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

  • OKD se ohradilo proti tvrzením, že nedodrželo nařízená opatření

    Těžební společnost OKD se ohradila proti tvrzením, že se v jejích černouhelných dolech na Karvinsku, kde přerušila těžbu kvůli vysokému počtu nakažených koronavirem, nedodržovala nařízená epidemiologická opatření. „Důl je živý organismus, nelze ho opustit nadlouho, vrátíte se někam jinam. A pokud bychom měli přerušenou výrobu na několik měsíců, bude možná nemožné se vracet,“ uvedla předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková. Pokud by navíc byla v dolech přerušená výroba po celou dobu existence koronaviru v ČR, tak už neotevřou, protože koronavirus bude v zemi zřejmě navždy, dodala.

  • Policie v Praze řeší denně 55 přestupků nenošení roušek v metru

    „Denně hlídky městské policie zjistí v průměru 55 případů porušení povinného nošení roušek v metru. Drtivou většinu přestupků i nadále řeší domluvou,“ uvedla pro Seznam Zprávy vedoucí Kanceláře ředitele Městské policie Praha Irena Seifertová. Další případy lidé hlásí telefonicky na linku 156.

  • Vojtěch: Situace na Karvinsku se zlepšuje

  • Na Jihlavsku se znovu nosí roušky

    V celém jihlavském okrese platí od dnešních 15:00 znovu povinnost nosit roušky zejména ve vnitřních veřejných prostorách. S rouškou ale musejí počítat i účastníci venkovních hromadných akcí. Hygienici povinnost zavedli do odvolání kvůli rostoucímu počtu nakažených koronavirem na Jihlavsku, za týden přibylo 14 nemocných. Roušky je znovu třeba používat v městské hromadné dopravě (MHD) i ve službách, jako je pedikúra, masáže či holičství. Zákaz pohybu bez zakrytého nosu a úst neplatí pro stravovací služby.

  • Zprávy o koronaviru poznamenaly turistický ruch v Kutné Hoře

    Zprávy o ohnisku koronaviru v Církvici na Kutnohorsku mají nepříznivý dopad na turistický ruch v Kutné Hoře. Provozovatelé hotelů a správci památek si stěžují na úbytek výletníků, podle vedení města přitom k obavám není důvod. Ačkoliv čísla hovoří o zvýšeném počtu nakažených, jde z většiny o obyvatele menších obcí na Kutnohorsku, řekla místostarostka Silvia Doušová (STAN Šance pro Kutnou Horu).

  • V nošovické automobilce Hyundai se nakazil jeden ze zaměstnanců

    Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku má jednoho zaměstnance nakaženého koronavirem. V práci byl ale naposledy 11 dnů před pozitivním testem. Žádní další nakažení ve firmě nejsou a podle hygieniků další šíření nákazy v závodu nehrozí. Na případ upozornil server Novinky.cz. „Po ověření veškerých souvislostí ho krajská hygienická stanice vyhodnotila jako případ bez rizika dalšího šíření v naší společnosti. Přesto dle našich interních pravidel provádíme jako vždy preventivní testování vybraných kolegů. Další případ jsme v tuto chvíli nezaznamenali,“ uvedl tiskový mluvčí společnosti Pavel Barvík.

  • Jihomoravští záchranáři dostali 97 milionů na odměny za covid-19

    Jihomoravský kraj dostal od ministerstva zdravotnictví 97 milionů korun na odměny zdravotnických záchranářů v souvislosti s pandemií nemoci covid-19. Odměny jsou pro všechny zaměstnance, řekl dnes ČTK krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO). Každý zaměstnanec podle něj dostane 40 000 korun za každý měsíc. Záchranná služba má kolem 600 zaměstnanců. Zřizuje ji kraj.

  • Moravskoslezští hygienici se chystají na další plošné testování

    Během dalšího plošného testování v těžební společnosti OKD, které má začít v neděli, by mohlo být otestováno okolo 3 000 lidí. Testy podstoupí pracovníci z dolů ČSM a ČSA na Karvinsku. Testovat se budou zaměstnanci Dolu ČSM, kteří v prvním kole testů měli negativní výsledek nebo se nedostavili k testování. „Čekáme tam kolem 2 800 až 3 000 osob,“ uvedla krajská hygienička Pavla Svrčinová. Testování je naplánováno až do středy a poslední den je podle Svrčinové vyhrazen pro testy pracovníků Dolu ČSA. Na tomto dole hygienici neregistrují od 3. června žádný výskyt onemocnění. Testovat tam tak budou pouze pracovníky, kteří zabezpečují nezbytný bezpečnostní provoz dolu. OKD totiž kvůli vysokému počtu nemocných přerušila těžbu ve všech svých dolech.

  • Schillerová bude tento týden jednat se zástupci bank o programu COVID III

    Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) bude tento týden jednat se zástupci největších bank o programu COVID III. Ministryně se bude zajímat především o uzavřené smlouvy. Plnění programu k 30. červnu bylo podle ní ve výši zhruba jedné miliardy korun, což jí nepřipadá jako velká částka. Chce zjistit příčiny, nevyloučila výhledově změnu nastavení programu. Ministryně se tento týden setká s Českou bankovní asociací, kde podle ní budou také zástupci všech velkých bank. „Chci vědět, jak to funguje, jaké jsou zkušenosti, vyslechnu zástupce bank. (…) Budeme řešit, zda to nějakým způsobem ve výhledu nemodifikovat,“ řekla.

  • Automat na testování nemoci covid-19

    Stát by mohl do každého kraje koupit automatizovaný testovací přístroj na covid-19 od firmy Diana Biotechnologies, která zvítězila v hackathonu Hack the Crisis. Akci v době epidemie koronaviru pořádala státní agentura CzechInvest a ministerstvo průmyslu a obchodu. Premiér Andrej Babiš řekl, že přístroj bude testován ve Zdravotním ústavu v Ostravě. Kraje v první reakci uvedly, že čekají na bližší podmínky, jak by měl být automat využíván. „Není jasné, kdo to bude provozovat, kde to bude umístěné, kdo to bude odebírat. Automat sám dotyčného člověka nenabere,“ uvedl místopředseda Rady Asociace krajů a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD).

  • Při pandemii se zhoršila finanční situace třetiny Čechů

    Za dobu pandemie se zhoršila finanční situace třetiny Čechů. Šetřit plánuje dvakrát více žen než mužů. Muži chtějí dvakrát více investovat. Utrácet uvážlivěji si přeje 40 procent mladých ve věku 18 až 24 let. V případě, že se s příchodem druhé vlny pandemie dostanou do finančních potíží, plánuje polovina Čechů využít hlavně úspory v kombinaci s pomocí rodiny (23 procent) a státní podporou (21 procent), vyplývá z červnového průzkumu Provident Financial mezi 600 respondenty.

  • Asociace: Ministerstvo práce v problematice pendlerů zklamalo

    Ministerstvo práce a sociálních věcí v problematice pendlerů při opatřeních proti šíření koronaviru zklamalo. Jediný člen vlády, který se jí chce zabývat, je premiér Andrej Babiš (ANO). Na tiskové konferenci Asociace pendlerů ČR to dnes řekla předsedkyně jejího představenstva Zuzana Vintrová. Situaci je podle ní nutné řešit na mezinárodní úrovni. Podle odhadu asociace je v Česku zhruba 90 000 lidí, kteří denně dojíždějí za prací do Německa a Rakouska.

  • Polští a čeští hygienici budou jednat o svážení pendlerů autobusy

    Moravskoslezští krajští hygienici dnes budou jednat s polskými protějšky o vývoji koronavirové krize v kraji a situaci kolem pendlerů. Krajská hygienička Pavla Svrčinová jako kritický bod označila svážení polských pendlerů do příhraničních firem autobusy. Hygienici přikázali přepravcům, aby na českém území měli při svážení roušky, v Polsku k tomu nemají pravomoc. S Poláky chce jednat i o výměně informací, která podle ní z Polska vázne. Právě ve firmách, jež zaměstnávají pendlery, se podle hygieniků začaly objevovat další případy nemoci covid-19.

  • Jsme ohnisko kvůli čtyřem případům, zlobí se v Církvici

    Hygienici minulý týden označili v Česku další ohnisko koronavirové nákazy, a to obec Církvici na Kutnohorsku. Podle tamních obyvatel je však takové označení nespravedlivé, protože obci přisuzuje i nakažené, kteří v ní nežijí. Více v článku Michaely Rambouskové.

  • Humor a koronavirus? Starostka Větrného Jeníkova tvrdě narazila

    Martina Lisová, starostka Větrného Jeníkova, který je ohniskem koronavirové nákazy, se pokusila situaci odlehčit humorem. Vyhlásila soutěž o nové „covidové“ logo města. Narazila ovšem na nepochopení. Nyní se omluvila. Více v článku Jana Stránského.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy