Hlavní obsah

Povinné očkování v Polsku dlouho nevydrželo, nařízení zrušil úřad

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Očkování ve vakcinačním centru v polském Valbřichu.

Reklama

Polské město Valbřich, které na svém území zavedlo povinnost očkování proti covidu-19, narazilo. Jeho nařízení zrušil dolnoslezský vojvoda.

Článek

Povinnost očkování proti covidu-19 pro obyvatele města starší 18 let a pracovníky dojíždějící za prací schválilo zastupitelstvo stotisícového města Valbřich jako vůbec první v Polsku na konci dubna. Autorem myšlenky byl zdejší přímo volený primátor Roman Szełemej z Občanské platformy.

Město odstartovalo celostátní debatu

Primátor, který je zároveň lékařem kardiologem, jako vůbec první v Polsku zřídil už v lednu ve městě velkokapacitní očkovací centrum a považuje vakcinační povinnost za nutnou. „Je to bití na poplach. Poukázali jsme tím na dramatičnost a zoufalství situace. Chceme, aby se naočkovalo 70 procent lidí, a ne 50, nebo dokonce jen 40 procent. V Polsku taková debata před naším usnesením nebyla. Až teď díky tomu všemu potvrdili, že máme problém,“ říká v reportáži Seznam Zpráv z města Szełemej. Nařízení cíleně neobsahovalo žádné sankce pro neočkované.

REPORTÁŽ SEZNAM ZPRÁV Z VALBŘICHU_

Souběžně s usnesením o povinném očkování zastupitelé schválili i výzvu adresovanou ministrovi zdravotnictví Adamu Niedzielskému, aby covid-19 zařadil na oficiální seznam nakažlivých chorob. Kroky města vyvolaly v zemi o tématu živou debatu.

Porušili jste ústavu, vzkazuje vojvoda

Rozhodnutí zastupitelstva ale ve středu zrušil vojvoda Dolnoslezského regionu Jarosław Obremski. Centrální vládou ve Varšavě jmenovaný úředník už dopředu avizoval, že ačkoli považuje boj proti covidu-19 za důležitý, v pravomoci města není nařizovat povinné očkování. A to potvrdil i právní rozbor jeho úřadu.

„Je to další situace, kdy ve Valbřichu došlo k uzurpaci práv, které městskému zastupitelstvu nenáleží. První takový případ bylo usnesení týkající se omezení používání plastových obalů. Tamní samospráva se chová jako parlament. Valbřich ještě není městský stát. Je evidentní, že došlo k porušení ústavy,“ prohlásil ve středu vojvoda.

„Samozřejmě, že během pandemie věřím a jsem přesvědčený, že záměry valbřišského zastupitelstva byly vznešené, důležité a sloužící boji proti pandemii,“ citují Obremského lokální média Dziennik Wałbrzych a Wałbrzych24. Efektivnější než donucování je ale podle něj v Polsku metoda přesvědčování a motivování k očkování.

Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski za stranu Právo a spravedlnost se minulý týden nechal slyšet, že o donucování k očkování „v tuto chvíli“ neuvažuje. Otevřenější než ministr je k očkovací povinnosti poradce premiéra pro boj s covidem-19 Andrzej Horban.

Primátor Valbřichu: Zvažujeme odvolání

Valbřišský primátor Szełemej označil rozhodnutí vojvody za zklamání. Trvá dál na tom, že mimořádná situace, jakou je pandemie koronaviru, vyžaduje i mimořádné prostředky jejího řešení.

Anketa

„Ze zběžného posouzení obsáhlého odůvodnění kroku pana vojvody je patrné, že u jeho právního oddělení převládly jen čistě formální, právní důvody. My si přesto myslíme, že společné dobro, za takových okolností, v jakých jsme, nás opravňuje k takovému odhodlání zabránit další tragédii,“ reagoval primátor Szełemej. Zvažuje teď odvolání proti rozhodnutí Obremského. Už v rozhovoru pro Seznam Zprávy minulý týden uvedl, že město zváží možnost bránit své nařízení u soudu.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Primátor Valbřichu Roman Szełemej.

Usnesení o povinném očkování vyvolalo okamžité vášně a protesty odpůrců vakcinace a popíračů pandemie. Do Valbřichu svolali několik demonstrací, na které se sjely stovky lidí z celého Polska. Protestující dokonce přišli i k domu primátora. Podle místních médií na protestech zaznívala od některých radikálů přirovnání Szełemeje k Mengelemu, ale i antisemitské nadávky. Primátor kvůli tomu dostal policejní ochranu.

Reklama

Související témata:

Doporučované