Hlavní obsah

Povinné roušky jen do 25 °C? Opatření se musí dodržovat, zní z hygieny

Foto: ČTK/Říhová Michaela, ČTK

Česko v úterý zasáhnou extrémní vedra (ilustrační foto).

Reklama

Úterý má být podle meteorologů jedním z nejteplejších dní letošního roku, ne-li tím vůbec nejteplejším. Co to znamená pro nošení nebo nenošení roušek?

Článek

Úterý bude podle meteorologů jedním z nejteplejších dnů letošního roku. V řadě míst Česka ale platí nebo začnou platit zpřísněná opatření kvůli koronavirové nákaze. Mezi ně patří také povinné nošení roušek na veřejných místech, tedy i v městské hromadné dopravě.

Povinné roušky v MHD má například Praha, konkrétně jde o metro. V tramvaji či autobuse je nošení roušek doporučené. Důvodem jsou právě vysoké teploty.

„Teplota byla jeden z hlavních faktorů, proč povinné roušky zavádět pouze v metru. Těžko bychom zaváděli nějaké pravidlo, že se například nad 25 stupňů nosit nemusí. Tudíž to necháváme na občanech a doporučujeme, aby je ve vhodných klimatických podmínkách používali,“ uvedla pro Seznam Zprávy ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Mimořádná opatření týkající se nošení roušek platí také v Jihlavě a Telči, kde se roušky musí nosit v MHD a uzavřených prostorách.

„S tím se nedá nic dělat. Zkrátka se zavedla nějaká opatření a ta se musí dodržovat. Nemůžeme tady zavádět, že se roušky budou moci sundávat třeba od 25 stupňů,“ komentuje problém nošení roušek v letních vedrech ředitel krajské hygieny na Vysočině Jan Říha.

„Je v zájmu lidí, aby se virus neroznášel. Člověk nasazenou rouškou chrání především své okolí před sebou samým. Není to naopak, že by chránil sebe před ostatními,“ dodává.

Momentálně platí povinné nošení roušek v MHD v celém Moravskoslezském kraji, v obci Vlčnov na Zlínsku a od středy to bude platit také na Prachaticku.

Nízká intenzita výstrahy signalizuje vysokou zátěž na lidský organismus. Ústav tak doporučuje dodržovat pitný režim a omezit tělesnou zátěž v poledních hodinách.

„Podle našich meteorologů by ty teploty měly dosahovat na většině míst přes 31 stupňů, proto se vydávala výstraha s nízkým stupněm nebezpečí, ale na většině míst České republiky budou ty teploty tropické. V předpovědi meteorologové předpovídají teploty od 31 do 34 stupňů, nicméně teploty mohou být i vyšší,“ řekl Seznam Zprávám tiskový mluvčí Jan Doležal z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Tyto teploty budou dnes dosahovat ve stínu. Na přímém slunci ve městech nebo v dopravních prostředcích se mohou podle Doležala vyšplhat mnohem výše.

„Pokud někdo ví, že má nějakou chronickou chorobu, nebo ví, že je citlivý na počasí, tak by se dnes neměl namáhat. Samozřejmě dochází k přehřívání organismu. Ta zátěž najednou může být mnohem náročnější,“ vysvětluje Doležal.

Pro dnešní den platí nejen riziko vyšších teplot, ale v severozápadních Čechách ČHMÚ varuje i před požáry. „V severozápadní části Česka je dokonce riziko požárů. Naopak výstraha před bouřkami platí v jihovýchodní polovině Čech. Později v noci pak budou od jihozápadu postupovat bouřky,“ vysvětluje Jan Doležal.

Doležal doporučuje dnes dodržovat hlavně pitný režim a nebýt na přímém slunci. V případě rizika požárů pak doporučuje hlavně používat rozum. Výstraha však dnes platí i pro silné bouřky, a to konkrétně na jihovýchodní polovině Čech.

„Co se týká bouřek, je potřeba zajistit zahradní nábytek a další volně stojící věci. Často se stává, že se například převrátí trampolína na zahradě. To se lidem stává často,“ upozorňuje Doležal.

Reklama

Související témata:

Doporučované