Hlavní obsah

Přehledně: Jak ušetřit na povinném ručení a havarijním pojištění

Foto: Shutterstock/Piyawat Nandeenopparit

Ilustrační fotografie.

Reklama

Statisíce Čechů každý rok řeší, kolik budou muset zaplatit za pojištění svého vozidla. Zatímco povinnému ručení se nevyhnete, havarijní pojištění je dobrovolné. Na obojím se přitom dá ušetřit, aniž byste přišli o kvalitní služby.

Článek

Povinné ručení

Povinné ručení je pojištění, které je ze zákona povinné a pravidelně ho odvádíte pojišťovně. V případě, že způsobíte svým vozidlem nějakou škodu, uhradíte ji z povinného ručení.

Co ovlivňuje cenu

O tom, kolik budete platit za povinné ručení, rozhoduje hned několik faktorů. Dva nejdůležitější jsou ale jasně dané: vozidlo a osoba pojistníka.

Klíčové je, na jaké vozidlo si povinné ručení sjednáváte (motorka, osobní nebo nákladní auto). U konkrétních případů nerozhoduje jen fakt, jak je staré. Rozhodující je hlavně zdvihový objem motoru. Čím nižší objem, tím výhodnější pojistka. Cenu ovlivňuje také typ paliva, výkon, hmotnost nebo způsob, pro který hodláte vozidlo využívat.

U pojistníka se pojišťovny jako první budou dívat na věk. V drtivé většině případů platí, že nejmladší řidiči budou mít vyšší povinné ručení. Statisticky jsou totiž rizikovější, protože častěji bourají. Rizikovou skupinou jsou také senioři nad 75 let. Na konkrétní cenu povinného ručení má pak vliv také to, jestli vůz vlastníte jakožto soukromá osoba, podnikatel, anebo právnická osoba.

Roli hraje také vaše historie. Pokud jste nebourali, máte šanci na mnohem lepší cenu než v opačném případě. O tom, jak na povinném ručení ušetřit, podrobněji v další části tohoto textu.

Kromě už zmiňovaných faktorů ovlivňuje cenu povinného ručení také region, ve kterém bydlíte. Pokud jste z Prahy, budete určitě platit více než v případě, že bydlíte v menším městě.

„Rozdíl v cenách je dán konkrétními daty o nehodovosti, takže i dvě města podobné velikosti mohou být v různých krajích naceněná jinak. Ve velkých městech je riziko vzniku nehody samozřejmě o poznání vyšší,“ uvádí Jiří Váchal, analytik Broker Consulting. Tato společnost dlouhodobě vydává POVIndex, který udává průměrnou cenu povinného ručení v Česku.

Jak ušetřit

Pokud si pořizujete nové nebo ojeté vozidlo, vyplatí se dívat se na už zmiňované ukazatele. Pokud chcete na povinném ručení ušetřit, zvolte vozidlo s menším objemem motoru, které (v případě ojetin) není tolik staré a má menší výkon. Při výběru vozidla určitě nebude cena povinného ručení hlavním faktorem rozhodování, ale je dobré na ni nezapomínat. Této platbě se totiž určitě nevyhnete.

Platit povinné ručení můžete nejčastěji měsíčně, čtvrtletně, půlročně nebo ročně. Na frekvenci placení můžete také ušetřit. Pokud jste s nabídkou pojišťovny spokojení, ročně placené povinné ručení vyjde levněji, než když ho hradíte několikrát v průběhu roku.

Povinné ručení trvá rok, poté se automaticky prodlužuje. Pokud chcete smlouvu vypovědět, musíte tak učinit nejpozději šest týdnů před výročím uzavření smlouvy. Jestliže smlouvu nevypovíte, nabíhá vám automaticky znovu, máte přitom častokrát nárok na lepší nabídku.

Pokud se rozhodnete pro změnu a uzavřete pojistku u jiné pojišťovny, máte dva měsíce na odstoupení (výpovědní lhůta trvá osm dní). Dalšími možnostmi jsou výpověď dohodou, výpověď do tří měsíců od pojistné události nebo při zvýšení pojistného.

Jak už jsme zmiňovali, na povinném ručení můžete výrazně ušetřit, pokud jste dříve neměli nehodu. Jestliže patříte mezi takto vzorové řidiče, získáte bonusy, které mohou cenu povinného ručení srazit až o desítky procent. Navíc, pokud přecházíte k jiné pojišťovně, bonus je mezi nimi přenositelný. Nemusíte se tak obávat, že přechodem ke konkurenci o zvýhodnění přijdete.

Pozor, v případě, že už jste v minulosti i několikrát bourali, přidělí vám pojišťovna takzvané malusy, které znamenají přirážku pojistnému. A stejně jako u bonusů jsou i malusy přenositelné mezi pojišťovnami.

Na uzavření smlouvy o povinném ručení nespěchejte. V klidu si projděte více online nabídek na trhu. K tomu slouží internetové srovnávače, do kterých si zadáte své údaje a požadavky a následně se lépe zorientujete v tom, jak lze ušetřit.

Nejznámější srovnávače povinného ručení a havarijního pojištění

Havarijní pojištění

Toto pojištění chrání vaše vozidlo před škodami, které vznikly přírodními živly, při havárii, vandalismu nebo v případech odcizení. Hlavní rozdíl oproti povinnému ručení je v tom, že v případě havárie pojišťovna hradí škodu vám. A taky není povinné.

Doplňková pojištění k havarijnímu pojištění

- Pojištění skel (čelní nebo všechna).

- Asistenční služby (pomoc v případě nehody).

- Úrazové pojištění.

- Pojištění nákladů na náhradní vozidlo

a další.

Jak ušetřit

Podle statistik má havarijní pojištění něco kolem třetiny řidičů. To by mohlo svádět k názoru, že havarijní pojištění není třeba, jak si to evidentně myslí spousta lidí.

V loňském roce se nicméně stalo skoro 95 tisíc nehod. Doprava přitom byla část roku výrazně utlumena, v roce 2019 statistici registrují na silnicích více než 107 tisíc nehod. Ceny náhradních dílů a oprav nejsou rozhodně malé, a proto není radno havarijní pojištění podceňovat.

Pokud se pro něj člověk už rozhodne, jsou cesty, jak dosáhnout lepší ceny.

Výhodnější nabídku lze získat například tím, pokud si sjednáte povinné ručení i havarijní pojištění u jedné pojišťovny. Většina z nich nabízí při této kombinaci slevu (při dalším pojištění u stejné pojišťovny se sleva může ještě zvyšovat).

Vyhodnocujte reálná rizika. Pojišťovny nabízí i all risk balíčky, do kterých zahrnou všechna připojištění, která nabízí. Nechte si v tomto případě poradit od odborníků, kteří vám na základě vaší situace doporučí, jak se nechat pojistit.

Nastavte si vhodnou spoluúčast. Čím vyšší bude, tím méně na pojištění budete platit. Řidiči většinou volí buď pěti-, nebo desetiprocentní spoluúčast.

Havarijní pojištění se počítá z hodnoty vašeho vozidla. Ta logicky každým rokem klesá, proto se vyplatí každý rok uzavřít novou pojistku, která by se měla snižovat. A vše řešte online. Pojišťovny dokonce dávají slevy za online sjednání (až 25 procent).

V neposlední řadě srovnávejte. Stejně jako u povinného ručení existuje mnoho online srovnávačů havarijního pojištění, díky kterým najdete výhodnější nabídky. Ideálně využijte služby ne jen jednoho, ale více srovnávačů, abyste si skutečně našli nejvýhodnější nabídku.

Ušetřit se dá také lepším zabezpečením svého vozidla.

Reklama

Doporučované