Hlavní obsah

Povinný covid pas i do vlaku. Budoucí německá vláda zvažuje zpřísnění

Foto: Profimedia.cz

V Mnichově letos vánoční trhy kvůli pandemii nakonec opět nebudou.

Reklama

Do vlaku jen s dokladem o bezinfekčnosti, povinná práce z domova a omezení kontaktů pro neočkované. Takové jsou pandemické plány rodící se německé koalice. Regiony a města už zpřísňují, například Mnichov zrušil vánoční trhy.

Článek

Je to zdánlivě podobná situace jako v Česku. Další silná vlna nákazy koronavirem zasáhla Německo v době, kdy se střídá vláda. Zatímco v tuzemsku končící vláda čelí kritice za nečinnost a nová pětikoalice kvůli absenci jasného plánu, v Německu jedná vznikající „semaforová koalice“ o poměrně odvážných návrzích.

Ještě začátkem listopadu přitom spojenectví sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberálů (FDP) vítalo, že 25. listopadu skončí v zemi stav epidemie. Proti opatřením se stavěla hlavně FDP. Konec stavu měl rozvázat ruce Spolkovému sněmu. V situaci, kdy Německo zaznamenává rekordní počty nakažených, ale trojkoalice připravuje novelu zákona pro potírání infekčních chorob.

Německo 312, Česko 739

V Německu za posledních 24 hodin přibylo 32 048 nových případů nákazy koronavirem. Je to výrazně méně než dosavadní maximum 50 196 z minulého čtvrtka. Takzvaná sedmidenní incidence, která udává, kolik lidí se v průměru za posledních sedm dní nakazilo na každých 100 tisíc obyvatel, je rekordní již devátý den v řadě. Momentálně je na hodnotě 312,4, informoval v úterý Institut Roberta Kocha. V Česku je hodnota aktuálně 739.

Strany původně chtěly jednotlivé spolkové země připravit o možnost rozhodovat o vlastních opatřeních, nakonec jim ale pravomoc zůstane, pokud dá zemský sněm najevo, že o to má zájem. Jde například o zákaz nebo omezení volnočasových aktivit, shromáždění a sportovních akcí nebo výuky na vysokých školách.

Nová opatření zavedlo už v úterý Bavorsko. Podle zemského premiéra Markuse Södera z CSU nové restrikce de facto znamenají lockdown pro nenaočkované. Do restaurací a hotelů mohou jen lidé s certifikátem o vakcinaci nebo prodělání nemoci. Stejné pravidlo již delší dobu platí pro kulturní instituce nebo sportovní zařízení. Podobné kroky už dříve podnikly zemské vlády v Sasku a v Berlíně.

V Mnichově navíc v úterý kvůli špatné epidemické situaci rozhodli o zrušení tamních vánočních trhů. „Cokoliv jiného by bylo nezodpovědné zvýšení rizika infekce a navíc by to vyslalo špatný signál,“ řekl k tomu mnichovský starosta Dieter Reiter z SPD.

Povinné očkování?

V nové koalici se debatuje také o zavedení povinnosti očkování pro některé profesní skupiny, například pro ošetřovatele a pečovatele v domovech pro seniory. O takové nové zákonné úpravě mluvila předsedkyně poslaneckého klubu Zelených Katrin Göringová-Eckardtová. Diskusi podpořil i nominant SPD na kancléře Olaf Scholz. „Myslím, že je správné, že jsme se teď začali bavit o tom, zda by se měl takový krok podniknout,“ citoval ho deník Süddeutsche Zeitung.

Strany se podle ARD shodly i na omezení kontaktů mezi lidmi. Přesná podoba opatření není známá, ale spolupředseda Zelených Robert Habeck mluvil o „lockdownu pro neočkované“.

Cestující ve veřejné dopravě by v budoucnu mohli mít povinnost dodržovat pravidlo „3G“, tedy prokazovat se dokladem o očkování, negativním testu nebo prodělání covidu-19. Takové omezení pro dálkové autobusy a vlaky přitom z právních důvodů v říjnu odmítla končící vláda Angely Merkelové.

Na nový návrh „semaforové koalice“ reagoval končící ministr dopravy Andreas Scheuer z CSU. Označil ho za „nahodilý, hektický a chaotický“. Oliver Wolff ze Svazu německých provozovatelů dopravy varoval, že „v otevřeném systému s několika miliony cestujících denně nemohou probíhat plynulé kontroly“.

Další provozovatelé upozorňují, že na dálkových trasách vlaků nebude snadné vyloučit pasažéry z přepravy kvůli velké vzdálenosti mezi zastávkami. Na krátkých trasách pak bude kontroly komplikovat velká fluktuace cestujících. Společnosti se bojí i možných agresivních reakcí kontrolovaných lidí.

Vrací se home office

Návrat zřejmě čeká povinnou práci z domova, pokud to charakter zaměstnání umožňuje. Nařízený home office má doplnit pravidlo „3G“ na pracovištích. Detaily koaličních plánů ale zatím nejsou jasné a panují obavy, zda budou průchodné po právní stránce.

Nově by neměl být možný celoplošný lockdown pro všechny obyvatele nebo uzavření pohostinství. O návrzích budou ve čtvrtek jednat poslanci.

Reklama

Související témata:

Doporučované