Hlavní obsah

Povodeň před deseti lety zničila poslední cestu. Od té doby je vesnice na Haiti odříznutá od světa

Vesničané topí dřívím, děti chodí do školy pěšky. Na Boucan Ferdinand není elektřina ani žádná cesta.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Boucan Ferdinand je zapomenutá vesnice na ostrově Hispaniola. Povodeň místním před více než deseti lety zničila poslední přístupovou cestu.

Článek

Na ostrově Hispaniola se nachází dva státy. Jde o Haiti a Dominikánskou republiku. Jedna z vesnic v jihovýchodním Haiti je ale od zbytku státu odříznutá. Jmenuje se Boucan Ferdinand.

Lidé zde žijí bez elektřiny nebo dlážděných cest. Vesnice pomalu vymírá. Obyvatelé odcházejí do hlavního města Port-au-Prince nebo přejdou hranice do Dominikánské republiky.

Jejich poslední sjízdnou cestu do nejbližšího města Bois Negresse a tedy i spojení se světem zničila povodeň v roce 2004. Obyvatelé, kteří zde zůstávají, žijí v chatrčích.

Děti do školy chodí hodinu a půl. Dostanou se tam pouze tehdy, pokud není období dešťů. Boucan Ferdinand je na mapě v podstatě ztracený. Do nejbližšího zdravotnického centra lidé putují přes horu. Místní vláda chce proto vybudovat opět cestu, kterou zničily povodně.

Haiti je podle Světové banky nejchudším státem Ameriky. Stát se dosud nevzpamatoval ze zemětřesení, které ho zasáhlo 12. ledna 2010. Zabilo více než 200 000 lidí.

Reklama

Doporučované