Hlavní obsah

Povodeň v pražském podzemí: Jak se čtveřice lidí sama dostala do smrtelného nebezpečí

Reklama

Článek

1. Kdo byli lidé, které zaskočila voda v podzemí Motolského potoka?

Jedná se o dva mladé páry. Z jednoho byla v sobotu zachráněna žena, ze druhého muž. jejich zachránce z lodi Europé hovoří o tom, že dívka, které pomohl z vody, se sháněla po příteli. „Když přišla k sobě, pořád říkala, že jí chybí přítel, ať ještě hledáme blonďáka,” uvedl lodník z lodi Europé Radovan Stránský, který pro dívku do Vltavy skočil. Právě muže, o němž zachráněná dívka mluvila, policie stále pohřešuje. Druhou ženu ze čtveřice našla policie utonulou už v sobotu vpodvečer.

Video: Dramatickou záchranu lidí ve Vltavě zachytila kamera lodi Andante

Záchrana lidí ve Vltavě.Video: Milan Helvig, Tomáš Rákosník

2. Jak jsou na tom zachránění?

Oba byli převezeni do nemocnice Motol s lehkými zraněními. Oba byli celkově vyčerpáni, druhý den je však propustili domů.

Video: Ten, který je zachránil

Lodník z lodi Europé Radovan Stránský hovoří o záchranné akci. Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 3. Jak pokračuje pátrání po posledním nezvěstném?

Policisté a hasiči zahájili pátrání v sobotu a další pátrací akci zahájli v neděli dopoledne, kdy prohledali podzemní část Motolského potoka a dno Vltavy mezi Jiráskovým a Palackého mostem. V pondělí od rána pokračovali hasiči prohledáváním v podzemí pod pražským Smíchovem, ponořili se také k místu, ve kterém Motolský potok ústí do Vltavy. Kolem 13. hodiny se pak asi na půl hodiny do podzemí vydali z ulice U Trojice. Policejní potápěči mezitím pátrali ve Vltavě na druhé straně náplavky.

4. Bude pátrání ještě pokračovat?

Zda a jakým způsobem bude pátrání pokračovat, určí policie. Hasiči na její pokyn prohledali celou čtyřkilometrovou část podzemního potrubí, které ústí do Vltavy. Pravděpodobnost, že by se právě v těchto místech mohlo najít tělo, je velmi malá, vzhledem k tomu, že ostatní ze skupiny odnesl silný proud vody do Vltavy.

5. Jak se čtveřice do podzemí dostala?

Tunel Motolského potoka začíná už v Košířích u tamního rybníka. A to je také jediné místo, kde se dá do tunelu dostat. Jeho návštěvníci se spouštějí u hráze rybníka přes přepad do asi čtyřmetrové hloubky. Pak už jim ve vstupu do tunelu nic nebrání.

Kudy se do tunelu čtveřice dostala?Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

6. Jak podzemí vypadá?

Je to jedna z nejdelších podzemních štol v Praze a zároveň také jedna z nejnebezpečnějších. Podzemí Motolského potoka prochází pod celým pražským Smíchovem a pro své návštěvníky se může snadno stát pastí. Motolský potok pramení na pražském Zličíně a je jen něco málo přes devět kilometrů dlouhý. Skoro polovina potoka, přes čtyři kilometry, ale vede pod zemí. Po celé délce tunelu je sice řada různých chodeb a kanalizačních propustí vedoucích na povrch, jenže ty jsou buď zamřížované, nebo jsou na nich těžké poklopy.

7. Mluví se o tom, že budou vstupy do podzemí po této zkušenosti uzavřeny?

Na to jsme se ptali mluvčího hasičů Martina Kavky, který uvedl, že je do těchto míst vstup zakázán. „Na začátku je podle mě velká cedule, kde je napsáno Vstup zakázán. A myslím si, že když je někde vstup zakázán, tak tam nemám chodit,” řekl v rozhovoru. Zda a jakým způsobem dojde k zabezpečení tohoto místa, to je podle něj otázka spíše na policii.

Video: Mluvčí hasičů hovoří o opatřeních, jež mají zamezit vstupu do podzemí

Mluvčí hasičů Martin Kavka.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

8. Přiměje to k nějakým změnám hry geocaching?

„Naprostá většina ‚kešek’ je bezproblémová, dostupná rodinám s dětmi. Jen zlomek procenta je takový, že by za určitých okolností mohl být nebezpečný,” řekl pro Seznam místopředseda České asociace geocachingu Jiří Ledahudec. Takové „kešky“ jsou podle něj vždy řádně označené, co se náročnosti terénu týče, nebo zda je na jejich získání třeba speciální vybavení.

Tragická událost zapříčiněná přívalovým deštěm byla první smrtelnou nehodou ve spojení s geocachingem. Podle Ledahudce na událost geocachingová komunita zřejmě zareaguje zpřísněním pravidel. „Očekávám, že tato tragická událost se nějakým způsobem odrazí na našem pohledu na ‚kešky’ umístěné v podzemí a ty potenciálně nebezpečné,“ řekl. V minulosti už komunita změnou pravidel na některé situace reagovala. „Zakázali jsme si umisťování ‚kešek’ na mosty, protože náhodní kolemjdoucí se v některých případech domnívali, že se jedná o bombu,“ dodal.

Místopředseda České asociace geocachingu vysvětluje jeho pravidla.Video: Seznam

Reklama

Doporučované