Hlavní obsah

Povodí Labe otevřelo expozici na labské přehradě Les Království

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Státní podnik Povodí Labe otevřel expozici na labské přehradě Les Království na Trutnovsku, která je národní kulturní památkou.

Článek

„Umístěna je v bývalém domku hrázného a je věnována historii a současnosti vodního díla a také činnosti státního podniku. Prohlídku si zájemci musejí rezervovat,“ řekla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová. Dosud turisté žádný z objektů přehrady uvnitř navštívit nemohli.

Přehrada byla postavena v letech 1910 až 1919 v romantizujícím duchu a patří mezi nejkrásnější české přehrady. Tvůrci přehrady oživili korunu hráze dvěma branami s ozdobnými věžičkami. Domek hrázného pojali jako malý kamenný hrad s věží s cimbuřím. V letech 2018 až 2019 Povodí Labe nákladem 32 milionů korun opravilo domek hrázného, brány na koruně přehrady a levou šoupátkovou věž. Samotného tělesa hráze se opravy netýkaly.

Expozice v dříve nepřístupném domku hrázného byla poprvé k vidění 28. září 2019 při dnu otevřených dveří k výročí 100 let dokončení přehrady. Následně Povodí Labe plánovalo, že expozici otevře pro letní turistickou sezonu roku 2020, ale kvůli epidemii koronaviru se tak nestalo a vše se posunulo na letošní červenec.

Letos bude expozice otevřená do 29. srpna, vždy od čtvrtka do neděle. Návštěva je podmíněna rezervací na webu Povodí Labe. Z důvodu protiepidemických opatření je kapacita omezena na deset návštěvníků za hodinu. V budoucnu by mohla být zhruba dvojnásobná. Prohlídka je bez průvodce a trvá 30 až 40 minut. Patří do ní i výstup na vyhlídkovou věž s cimbuřím.

Bendová upozornila, že součástí prohlídky není exkurze uvnitř samotné přehrady. Hráz přehrady a její okolí jsou však volně přístupné po veřejných cestách.

Podnětem pro výstavbu přehrady byla katastrofální povodeň na Labi v červenci 1897. Stavba 41 metrů vysoké a 218 metrů dlouhé kamenné hráze přehrady Les Království započala v roce 1910. Kvůli průtahům způsobeným první světovou válkou trvala až do roku 1919. V letech 1920 až 1923 byla pod hrází postavena vodní elektrárna, kterou nyní provozuje společnost ČEZ.

Ve své době byla přehrada největší nádrží v Československu. Vodní nádrž se táhne proti proudu Labe v délce 7,5 kilometru a zatopená plocha může zabírat až 85 hektarů. Průměrný dlouhodobý roční průtok na přehradě činí 8,3 metru krychlového vody za vteřinu, pro stoletou vodu má průtok hodnotu 355 metrů krychlových za vteřinu. Národní kulturní památkou je přehrada od roku 2010.

Reklama

Související témata:

Doporučované