Hlavní obsah

Tragické povodně mají dohru. Belgie začala hledat viníka neštěstí

Foto: Profimedia.cz

Belgie po povodních uklízí a hledá viníky neštěstí.

Reklama

Belgické povodně si vyžádaly desítky obětí na životech. Začíná se vyšetřovat, zda děsivým následkům šlo zabránit a kdo případně pochybil.

Článek

Mohlo se udělat víc a lépe? Takovou otázku si klade belgická prokuratura po ničivých povodních z poloviny července. Obává se, že nedostatečný bezpečnostní systém by se mohl vyhodnotit jako neúmyslné zabití. Při neštěstí přišlo v zemi o život 38 lidí.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Nejhorší povodeň za dekády. Smršť divoké vody a bahna nezavalila pouze západní Německo, ale také Nizozemsko, Švýcarsko, Lucembursko a jižní Belgii. Právě valonský Lutych, třetí největší belgické město, zasáhla tragédie v zemi nejvýrazněji.

Město leží na třech řekách, Máze, Ourthe a Vesdre. Třetí jmenovaná se vylila z břehů, způsobila noční bleskové povodně a zanechala za sebou oběti na životech a milionové škody. „Je mi 81 a nikdy jsem nic takového neviděl,“ řekl stanici NPR obyvatel Lutychu Pierre Fouillen.

„Je to pravděpodobně nejhorší povodeň historie,“ komentoval bezprostředně po tragédii belgický premiér Alexander de Croo. Na pondělí po neštěstí vyhlásil státní smutek.

Několik týdnů poté se stále sčítají škody, probíhá úklid a rekonstrukce, ale také se vyhodnocují chyby. Lutych hledá odpověď na otázku, zda za 38 lidskými životy nebyla lidská chyba. Stalo se totiž, že nejen v tomto městě, ale hlavně v okolí, lidé nevěděli o evakuaci dříve, než se voda vylila z břehů.

Belgičtí poslanci mezitím vytvořili i parlamentní vyšetřovací komisi. Jak upozornili křesťanští demokraté (CDH), nechtějí „hon na čarodějnice“, ale spíše vyhodnotit problém pro možné budoucí případy.

To není zcela od věci i proto, že před čtyřmi dny Belgii zasáhla jiná povodňová vlna. V sobotu byla na mnoha místech země přerušena doprava, voda se valila i obytnými částmi měst. Nejvážnější byla situace ve městě Namur. Divoká voda strhávala vše, co ji stálo v cestě, stromy i auta.

Nepřipravenost úřadů a zanedbání povinnosti v Lutychu kritizovali i samotní občané frankofonního města. Volají po nezávislém vyšetřování celé evakuační operace. Specialisté a hydrologové se ale domnívají, že se hlavně měla lépe regulovat hladina řeky Vesdre bezprostředně po nahlášených deštích, aby nezpůsobila tak velké škody v menších městech.

Reklama

Související témata:

Doporučované