Hlavní obsah

Dělení vládních postů: STAN chce 4 ministry, počítá se i s místem pro Bartoše

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Vít Rakušan a Ivan Bartoš hned po sečtení hlasů vyrazili na jednání s koalicí Spolu.

Reklama

aktualizováno •

První den po volbách se politici v jednotlivých koalicích pustili do prvních jednání o ministerstvech. Hnutí STAN usiluje o čtyři místa ve vládě, na Piráty nejspíš zbude jen jedno.

Článek

Po včerejším podepsání memoranda o spolupráci s koalicí Spolu dnes Piráti a hnutí STAN celý den jednají o složení vyjednávacího týmu a také o křeslech ve vládě, o která si řeknou.

Zajímavé bude hlavně vládní angažmá, které pro sebe získají Piráti. Ti oproti očekávání získali jen čtyři poslanecká křesla. Podle informací Seznam Zpráv proto mohou počítat s určitostí jen s jedním členem vlády.

Pro jejich šéfa Ivana Bartoše se hovoří o postu vicepremiéra pro digitalizaci. Ve hře je také možnost, že by mohl být pověřeným členem vlády pro evropské předsednictví, které má Česko před sebou.

Šlo by o funkci, kterou v roce 2009 zastával Alexandr Vondra (ODS). „Vše teprve bude předmětem jednání,“ odepsal Bartoš na dotazy, zda o takové konstelaci jednají.

Sdílnější nebyl ani pirátský místopředseda a končící místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal. „Toto sdělíme až po poradě s koaliční radou a po ustavení vyjednávacího týmu,“ uvedl.

Piráti dnes jednali jak separé, tak v koaliční radě s hnutím STAN.

Je možné, že by Pirátům další místo ve vládě přihrál jejich koaliční partner STAN. „Jsme koalice, šli jsme do toho spolu, proto mají mít Piráti víc než jedno místo ve vládě,“ uvedl dnes Vít Rakušan.

Starostové a nezávislí, kteří získali 33 mandátů, podle dobře informovaných zdrojů Seznam Zpráv usilují o čtyři ministerstva. Jedno už je ložené - rezort vnitra pro šéfa STANu Víta Rakušana. Ten zájem o to vést Ministerstvo vnitra projevoval už před volbami a na své prioritě trvá.

Dalšími rezorty, o které STAN zabojuje, budou finance, místní rozvoj a Ministerstvo zemědělství. Adeptem na šéfa státní kasy je bývalý bankéř a starosta Dolních Břežan Věslav Michalik. Před ním by byl úkol asi nejsložitější - snížit obrovský schodek státního rozpočtu, který připravila končící vláda ANO a ČSSD.

„Máme připraveno několik opatření, která k tomu vedou. První z nich je nastartovat růst HDP. Pětiprocentní růst znamená řádově 100 miliard navíc v daňových příjmech státu,“ řekl na jaře v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

V případě, že by se nepodařilo vyjednat Ministerstvo financí, má být další volbou Ministerstvo zahraničí. Pro něj už mají Starostové také vážného kandidáta - bývalého diplomata a primátora Hradce Králové Martina Dvořáka, který na své krajské kandidátce skončil jako první náhradník do Sněmovny.

Pro rezort zemědělství mělo hnutí STAN ve svém „vládním týmu“ - jak nazvalo tým odborníků pro jednotlivé oblasti - místostarostu Spáleného Poříčí a náměstka plzeňské hejtmanky Pavla Čížka. Ten však už před volbami hovořil o tom, že na kandidátce hnutí je jen proto, aby podpořil své kolegy. Jestli by měl zájem o ministerský post, tak není jasné.

Jednání o Ministerstvu pro místní rozvoj by mohlo být jednoduché. V předvolebním týmu koalice byla kandidátkou pro tento rezort starostka Valašských Klobouk Eliška Olšáková, která se do Sněmovny dostala ze čtvrtého místa díky kroužkování.

„Kolem nominací na místní rozvoj a zemědělství je diskuze,“ řekl zdroj z jednání.

Reklama

Doporučované