Hlavní obsah

Povolební pat v Hradci Králové pokračuje. ODS si ani po pěti hodinách jednání nevybrala koaličního partnera

Povolební pat v Hradci Králové stále trvá. ODS se ani po pětihodinovém jednání oblastní rady nedokázala rozhodnout pro jednu ze dvou nabízených koalic.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ani pětihodinový oblastní sněm ODS nepřinesl rozuzlení povolebního patu v Hradci Králové. Ve čtvrtek večer měli členové občanské demokracie rozhodnout, do jaké ze dvou nabízených koalic vstoupí. Několik minut před půlnocí však oznámili, že nejistota trvá. Další oblastní radu svolávají na sobotu. Ta už má situaci v povolebních vyjednáváních rozhodnout.

Článek

Ve čtvrtek pět minut před půlnocí se z Modrého domu na okraji Hradce Králové začali pomalu trousit členové oblastní rady ODS. Na řadě z nich byla znát únava. Kolem stolu seděli a diskutovali pět hodin, jednání však k ničemu nevedlo. Na koaličním partnerovi se neshodli.

V Hradci Králové jsou tak ve hře stále dvě možné koalice. Na jedné straně stojí vítězné hnutí ANO, které chce vládnout společně s ODS a Změnou pro Hradec se zelenými. Na straně druhé pak Hradecký demokratický klub současného primátora Zdeňka Finka, jenž by rád složil koalici s ODS, Piráty, lidoveckou Koalicí pro Hradec a Změnou. Klíč k odblokování povolební situace ve městě má v rukou ODS, která měla ve čtvrtek rozhodnout, na jakou stranu se přikloní.

Ani po pěti hodinách se však členové nedokázali shodnout na jedné z variant. Mezi členy totiž vládne i strach, co může do budoucna pro stranu znamenat spojení s některými partnery. „Je to opravdu velmi složité jednání. Řešili jsme i důsledky jednotlivých variant pro ODS. Řešili jsme nejen to, co pro nás bude koalice znamenat v následujících čtyřech letech, ale i v budoucnosti,“ vysvětlil krajský radní Václav Řehoř, který je hlavním vyjednavačem občanských demokratů.

Od hnutí ANO má ODS na stole už několik dnů jasnou nabídku: přenecháme vám primátora. Tu Řehoř už začátkem týdne označil za velmi lukrativní. Od HDK zatím občanští demokraté žádný konkrétní návrh nedostali.

Hnutí současného primátora má na zajímavou nabídku směrem k ODS už jen několik hodin. „V pátek budeme jednat s oběma stranami a v sobotu zasedne oblastní rada, jež rozhodne, kterou z těch koalic vybereme a budeme dál jednat pouze s ní. Sobota je už definitivní termín, závazně,“ slíbil Řehoř.

Ve čtvrtek večer se rozhodoval i třetí partner do možné koalice – Změna pro Hradec se zelenými. Ti měli po zhruba dvou hodinách jasno. O koalici chtějí jednat s hnutím ANO. „Od HDK jsme nedostali žádnou konkrétní nabídku, dokonce řekli, že nás ani v koalici nechtějí. Zároveň trvali na postu primátora a jednoho náměstka, což při jejich volebním zisku není realistický požadavek,“ vysvětlil zastupitel Změny a zelených Martin Hanousek. S ODS a ANO se jeho vyjednávací tým sejde v pátek.

Pokud si tyto tři subjekty v sobotu plácnou, v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu budou mít těsnou většinu 19 hlasů. Pokud se občanští demokraté nakonec rozhodnou spíš pro koalici s HDK, čeká je ještě tvrdé vyjednávání. HDK i Piráti si totiž kladou podmínky, které zatím nejsou pro druhou stranu přijatelné. Piráti připustili, že do takové koalice vstoupí v případě, že primátora nebude mít HDK, to však na něm trvá a naopak odmítá pirátský požadavek na dva náměstky.

Volby v Hradci Králové vyhrálo hnutí ANO, které získalo 11 křesel. Druhý Hradecký demokratický klub jich má sedm, ODS a Piráti získali po pěti křeslech. Po třech křeslech pak mají lidovecká Koalice pro Hradec, Změna pro Hradec se zelenými a komunisté. Poprvé od roku 1990 se do zastupitelstva neprobojovala ČSSD.

Reklama

Doporučované