Hlavní obsah

Povolební šachy v USA. Na ministerstvu spravedlnosti padají rezignace

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr spravedlnosti William Barr.

Reklama

Boje po volbách ve Spojených státech se aktuálně odehrávají také na ministerstvu spravedlnosti i uvnitř Republikánské strany.

Článek

Za posledních několik hodin se situace v americké nejvyšší politice opět posunula o několik mílových kroků. Hlavní tenze se momentálně odehrává na úrovni ministerstva spravedlnosti a republikánského Senátu. Jak Trumpův tým i samotný dosluhující prezident předesílali už v průběhu sčítání hlasů a prakticky ještě před uzavřením volebních místností, chtějí pokračovat ve volebním klání na úrovni žalob a soudů.

V pondělí ministr spravedlnosti William Barr potvrdil, že stojí za Donaldem Trumpem. Vydal prohlášení, ve kterém nařizuje důkladné prošetření uplynulých voleb. Dal tak zelenou federálním prokurátorům, aby se zabývali stížnostmi na průběh voleb.

Rychlá reakce přišla, ovšem zevnitř samotné instituce. Richard Pilger, ředitel divize, která se právě porušováním volebních pravidel zabývá, rozeslal podle deníku The New York Times a serveru Politico e-mail svým podřízeným, v němž oznamuje rezignaci na svou funkci. „Když jsem se seznámil s nařízením a jeho následky, musím bohužel rezignovat na funkci,“ napsal Pilger. Ten by jinak z této pozice měl na vyšetřování dohlížet.

Výměna ministrů a podpora Senátu

Další významný krok, který se udál na americké politické scéně, je „vyhazov“ ministra obrany Marka Espera. Republikána, který kritizoval Trumpa za vyslání vojáků do ulic, kde se odehrávaly demonstrace proti rasové nesnášenlivosti. Ještě před volbami bylo jasné, že by Esper v případném obnoveném Trumpově kabinetu neměl místo. Přesto mnohé překvapil způsob i formulace prezidentova rozhodnutí.

Trump totiž napsal na Twitter, kde i krok poprvé oficiálně oznámil, že Esperův post ministra obrany „byl ukončen“. Prezident však formuloval tweet tak, že do podmětu věty dal přímo jméno ministra obrany, proto jeho výrok vyzněl tak, že „Mark Esper byl ukončen“.

Jmenoval také okamžitě jeho nástupce, kterým se stal Christopher Miller, ředitel Národního protiteroristického úřadu. Stane se tak ještě do ledna čtvrtým úřadujícím ministrem obrany pod čtyřletou administrativou Donalda Trumpa.

Výrazný krok také podnikl předseda republikánů v Senátu Mitch McConnell. Ten se postavil za prezidenta a řekl, že má Trump právo na prošetření případných nesrovnalostí během voleb.

„Prezident Trump má stoprocentní právo prošetřit podezření nebo nesrovnalosti a zvážit právní možnosti,“ řekl McConnell. Dodal také, že nechce poslouchat „lekce“ o tom, jak by měl prezident přijmout výsledky voleb od těch stejných lidí, kteří čtyři roky strávili „odmítáním výsledků minulých voleb“.

Reklama

Doporučované