Hlavní obsah

Požádáme o nouzový stav. A bez podmínek, potvrzují první hejtmani

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Reklama

Část hejtmanů požádá na páteční schůzce premiéra Andreje Babiše o vyhlášení nouzového stavu. A to bez dalších podmínek, jako jsou například peníze pro kraje. Část naopak zatím žádost podávat nechce.

Článek

První hejtmani oznámili, že už v pátek požádají premiéra o vyhlášení nového nouzového stavu. Zároveň si nebudou klást žádné podmínky, o kterých se mluvilo po čtvrteční schůzce Asociace krajů.

„Požádat o nouzový stav je naše povinnost. Žádné podmínky klást nebudu, protože se domnívám, že tady jde o mnohem víc, než si něco vyjednat,“ řekl Seznam Zprávám moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Žádat budou i další dva hejtmani z ANO Radim Holiš a Jan Schiller.

Finanční kompenzace nejsou prioritou ani pro hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS). „Nechci v těchto věcech obchodovat, chci, abychom mohli řešit pandemii,“ řekl Schrek.

Hejtmani se na čtvrtečním jednání dohodli, že jsou o možnosti opětovného vyhlášení nouzového stavu ochotni s premiérem jednat, zároveň ale budou chtít finanční kompenzace.

To je případ třeba pardubického hejtmana Martina Netolického (ČSSD). „V návaznosti na včerejší rozhodnutí poslanců jsme rozhodnuti požádat vládu, aby vyhlásila od pondělí 15. ledna nový nouzový stav. O půl čtvrté budeme jako Asociace krajů ČR jednat se zástupci kabinetu, abychom si ujasnili postup, který by měl vést právě k novému nouzovému stavu. To se týká například finančních kompenzací,“ uvedl v tiskovém prohlášení Netolický.

Ministr vnitra Jan Hamáček v pátek pro ČT uvedl, že pokud kraje o nouzový stav požádají, vláda jim pravděpodobně vyhoví. Již dříve se objevily informace, že vláda by mohla obejít Sněmovnu a vyhlásit nouzový stav znovu. Takový postup by ale mohl být protiprávní.

„Jeden z mých právních výkladů je takový, že můžeme požádat vládu o nouzový stav, nicméně je to zodpovědnost vlády, jestli ho vyhlásí. A podle jednoho právního názoru to vypadá, že by se mohli chovat nezákonně, kdyby nový nouzový stav vyhlásili v pondělí,“ říká olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN).

Seznam Zprávy oslovily právníka Ondřeje Dostála s dotazem, zda by soud přihlédl k situaci, kdy o nouzový stav žádají vládu hejtmani.

„Správný postup je takový, že hejtmani se mají dnes zeptat ministra zdravotnictví Jana Blatného, co chtějí vydat za opatření a co by mělo tedy platit od pondělí. Jenom tehdy, pokud hejtmani zjistí, že to není dostatečné, mohou podle krizového zákona vyhlásit stavy nebezpečí nebo požádat vládu, aby vyhlásila nouzový stav,“ popsal Dostál.

Praha a střední Čechy zatím žádat nechtějí

Podobně mluví i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN), kteří zatím o nouzový stav žádat nechtějí. „Nemáme dostatek vstupních informací, abychom to mohli vyhodnotit. Ministerstvo zdravotnictví musí dobře napsat mimořádná opatření, dobře je zdůvodnit tak, aby to nebylo zpochybnitelné,“ uvedl Hřib.

Podle Peckové je možné, že se její kraj ještě k žádosti o nouzový stav připojí, ale bez dalších informací to nelze říct. Hejtman Ivo Vondrák je přesvědčený, že žádost bude silnější ve chvíli, kdy požádá více hejtmanů, nejlépe všichni.

Reklama

Doporučované