Hlavní obsah

Požár kontaminovaného lesa v okolí Černobylu by stále mohl vyvolat nebezpečné radioaktivní zamoření

Reportáž Světa bez obalu o tom, co by se stalo, kdyby začal hořet les u Černobylu.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ukrajinští hasiči před 33 lety v Černobylu během hašení požáru umírali. Ti současní se teď snaží zabránit, aby v kontaminovaných lesích v okolí elektrárny nezačalo hořet. Velký požár by mohl do atmosféry uvolnit nebezpečné množství radioaktivního popela.

Článek

V 30kilometrové zóně okolo odstavené elektrárny byly postaveny desítky strážných věží. Jsou používány na sledování jakýchkoliv známek, že by mohl někde vzniknout požár, který by pak mohl dostat do atmosféry více radioaktivity.

„Po výbuchu v roce 1986 přešel radioaktivní mrak přes tento les. Takže se mnoho z této radiace tehdy uložilo ve stromech,“ uvedl analytik černobylského monitorovacího centra Denys Vyšněvskij.

Kouř z lesních požárů okolo Černobylu, ke kterému například došlo v roce 1996, dostal do ovzduší radioaktivní cesium. Jen málo stačí k tomu, aby se vznítilo suché, mrtvé dřevo v neudržovaných lesích.

„Třeba i sklo z rozbité láhve může způsobit požár. Když je velmi horké léto, může fungovat jako lupa a vyvolat velký požár,” upozornil hasič Serhij Kostovskij.

Okolo tří set jeho kolegů má stanici přímo v černobylské zakázané zóně a je připraveno na boj s ohněm. Je to riskantní práce.

Reklama

Související témata:

Doporučované