Hlavní obsah

Požár v 11. patře paneláku: co už víme o tragédii v Bohumíně

Video moravskoslezských záchranářů z vrtulníku v době, kdy se hasiči pokoušeli dostat oheň pod kontrolu.Video: Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje

 

Reklama

aktualizováno •

Policie už kvůli požáru zadržela jednoho člověka. Obětí je celkem jedenáct, pět lidí se zabilo skokem z okna.

Článek

Je to největší tragédie od roku 1990, pokud jde o počet mrtvých při požáru v Česku. Požár bytu v třináctipodlažním panelovém domě v Bohumíně připravil o život jedenáct lidí, z toho tři děti.

Neštěstí se odehrálo během sobotního odpoledne, co o něm tedy vlastně pár hodin poté víme?

Oběti

Šest lidí uhořelo přímo v bytě v 11. patře panelového domu. Amatérské záběry natočené z několika míst v okolí domu jednoznačně ukazují, že nikdo, kdo zůstal v bytě, neměl šanci přežít. A také do značné míry vysvětlují, proč dalších pět lidí volilo jistou smrt skokem z oken výškové budovy. Jak uvedli později hasiči, chybělo pár minut k tomu, aby dorazili na místo s plachtou, která by mírnila následky pádu a mohla dát alespoň teoretickou šanci někomu pád z výšky přežít.

U bytových požárů je obvykle zasažen jeden pokoj, v tomto případě ale hořelo napříč všemi pokoji, které jsou ohněm zcela zdevastované.

Proč hořelo

V blízkosti bytu našli vyšetřovatelé stopy po hořlavé látce, bližší skutečnosti teď policisté zjišťují. „Kriminalisté a policejní specialisté provádí od včerejších (sobotních) večerních hodin ohledání místa činu. Na místě je také speciální tým zabývající se identifikací obětí hromadných úmrtí. Na místě byl také přítomen psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání urychlovačů hoření,“ uvedla policie v prohlášení pro média. Zápalnou látku našli policisté v blízkosti bytu.

Policie už v sobotu zadržela jednoho člověka. Podle všeho to byl on, kdo polil několik míst včetně dveří bytu hořlavou látkou a znemožnil tak obyvatelům bytu v 11. patře únik před ohněm. „Můžeme potvrdit, že na místě byly nalezeny stopy akcelerantu (hoření), proto takový rychlý průběh toho požáru a rychlý rozvoj. Zatím přesně nemůžeme určit, jestli to bylo na jednom místě nebo na několika místech a ani nemůžeme určit, o jaký akcelerant se jednalo,“ uvedl mluvčí Lukáš Popp.

Spor v rodině

Za sobotním tragickým požárem jsou zřejmě rodinné spory. Rodina ve městě žila delší dobu, neštěstí se událo během oslavy, řekl agentuře ČTK bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD). „Je to náš (městský) dům a naši nájemníci, takže o nich něco víme. Bydleli tam dlouhodobě. Mám informace, že to nejsou sousedské spory, ale vyřizování nějakého spíše rodinného problému. A z drtivé většiny se nebude jednat o žádné etnikum, byli to zástupci majority,“ řekl Bruzl. Podle něj určitě v bytě nebydleli všichni. „Mělo se tam jednat o nějakou oslavu, na kterou zřejmě přišel i host, který tam asi nebyl zván, a ten se k tomu postavil, jak se k tomu postavil, je to šílené,“ uvedl Bruzl.

Zranění při požáru

Požár nemá jen oběti na životech, ale také zraněné. Mezi nimi jsou dva hasiči a policista. Mluvčí moravskoslezských záchranářů Ladislav Lang řekl, že deset zraněných bylo převezeno do nemocnic - čtyři na popáleninové centrum do Fakultní nemocnice Ostrava, tři do Městské nemocnice Ostrava, dva do nemocnice v Karviné-Ráji a jeden do Havířova. Dva pacienti měli podle Langa popáleniny těžšího stupně, všichni ostatní lehčího stupně nebo byli převezeni s intoxikací.

+3

Vyšetřování

Moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel potvrdil, že policie zadržela jednoho muže. Zadržený je v nemocnici a zatím nebyl vyslechnut. Vyšetřovatelé teprve stanoví právní kvalifikaci činu.

Požár v Bohumíně je mimořádný z celorepublikového hlediska, shodují se experti. Do Bohumína zamířil speciální vyšetřovací tým z Prahy složený z policistů i odborníků Technického ústavu požární ochrany.

Nejtragičtější od roku 1990

Požár panelového domu v Bohumíně s 11 oběťmi je nejtragičtější od roku 1990.

9 obětí si vyžádal požár v říjnu 2010, kdy v Praze u Florence zemřelo devět bezdomovců.

8 obětí zahynulo letos v hořícím domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku.

8 obětí měl v květnu 1995 požár v pražském hotelu Olympik.

Proběhnou pitvy obětí požáru. „Musíme identifikovat oběti. Těla jsou poměrně zdevastovaná. Mohu veřejnost uklidnit, že se tady nepohybuje někde volně nějaký pachatel, který je schopen nějakou takovou věc udělat znova. Myslím si, že jsme dobře směrem k pachateli,“ řekl Kužel. Zatím nechtěl specifikovat, zda byl pachatel jeden či více.

Přijeli hasiči pozdě?

Někteří očití svědci uvedli, že jim postup záchranářů nepřišel v pořádku. „Od okamžiku, kdy jsem dorazil k domu, uběhlo deset minut, načež z bytu vyskočila dívka přímo před dům, stále bez přítomnosti kohokoliv ze zasahujících jednotek,“ napsal Seznam Zprávám jeden z nich.

Podle oficiálních údajů, které poskytl mimo jiných ministr vnitra Jan Hamáček nebo mluvčí tamních hasičů, však tragédii tohoto rozsahu nemohli hasiči zabránit. Informaci o tom, že v paneláku hoří, dostali v 17:49. Na místo požáru přijela první jednotka o pět minut později. Chyběly desítky sekund k tomu, aby hasiči kvůli lidem vyskakujícím z oken roztáhli seskokovou matraci.

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba oznámil, že sestavil komisi, která vyšetří postup hasičů na místě události.

V jakém stavu je panelák?

Dům nemá ohroženou statiku a nehrozí jeho zborcení. Obyvatelé by se tak dnes mohli postupně vracet do jednotlivých bytů. Panelák je stále odpojen od elektrické energie i od plynu. Místostarosta města Igor Bruzl (ČSSD) uvedl, že město je nájemníkům z nejvíc zasažených bytů připraveno zajistit náhradní ubytování. Panelový dům je ve vlastnictví města.

Reklama

Doporučované