Hlavní obsah

Požár v domově pro postižené ve Vejprtech si vyžádal osm mrtvých

Hasiči na místě požáru domova pro postižené ve Vejprtech.Video: Vojtěch Gavriněv, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Při tragickém požáru v neděli ráno ve Vejprtech na Chomutovsku v domově pro postižené zemřelo osm lidí, dalších třicet lidí odvezly sanitky do nemocnic.

Článek

Krátce před pátou hodinou ranní začalo v neděli v domově pro postižené ve Vejprtech na Chomutovsku hořet.

I když hasiči byli na místě do deseti minut, mimořádná událost má tragickou bilanci. Osm lidí zemřelo – jde o klienty tohoto domova, další čtyři mají vážná zranění. Dva jsou pak v ohrožení života.

Podle prvních informací nejsou mezi zraněnými žádní zaměstnanci domova. Jeden ze zasahujících policistům pak utrpěl lehké zranění.

Mluvčí policistů Alena Bartošová pro Seznam Zprávy uvedla, že oznámení o požáru dostali v neděli v 4:49 hodin.

„Můžeme potvrdit, že tuto tragickou událost bohužel osm lidí nepřežilo,“ řekla Bartošová. Policie tento případ šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Kvůli nepříznivému počasí nemohl na místo letět vrtulník. Mluvčí záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Volejník prohlásil, že sanitky tak ozvezly do nemocnic v Chomutově, Mostě a Kadani třicet zraněných.

Jeden klient domova je podle Volejníka v kritickém stavu. „Museli jsme ho napojit na dechovou přístrojovou podporu. To co vím od kolegů, tak jeho stav vypadal velmi vážně,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Zranění podle záchranářů se většinou nadýchali kouře. „Někteří mají popáleniny prvního, maximálně druhého stupně,“ doplnil Volejník.

Mezi lehce zraněnými je podle něho také jeden policista, který byl rovněž odvezen do nemocnice. Zaměstnanci domova pro postižené ale zraněni nebyli. Na místě bylo sedm zdravotnických posádek včetně dvou německých. Pomáhali také zdravotníci z Karlovarského kraje.

Starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS) uvedla, že čidla pro odhalení požáru byla jen na toaletách, kam klienti tohoto domova chodili kouřit. „Personál je z toho zděšen. Měli bychom se s tím vyrovnat jako rodina,“ prohlásila starostka.

Do nemocnice podle Gavdunové byl odvezen také místostarosta Vlastimír Volín (STAN). Na místě požáru byl mezi prvními a pomáhal se záchranou klientů. Nadýchal se také kouře.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Vyhořelý dům pro postižené ve Vejprtech

Hasiči už požár uhasili, příčinu tragédie vyšetřují na místě policisté. Vyšetřovatelé zatím nevědí, proč začalo v domově hořet. „Ať nám to podmínky dovolí, tak budeme moci zahájit ohledání místa požáru,“ řekla Bartošová.

K tomu nakonec došlo v neděli po 14. hodině. Kriminalisté v neděli odpoledne také uvedli, že případ požáru ve Vejprtech šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Městské správy sociálních služeb Vejprty teď podle ředitele Viktora Koláčka ve spolupráci s Ústeckým krajem řeší přesun lidí z vyhořelého domova do jiných zařízení.

Na místo tragédie přijel i premiér Andrej Babiš. „Zjistil jsem, že tomu ústavu chybí deset pracovníků, které se snaží získat ze zahraničí,“ řekl Babiš. Vláda podle něj bude spolupracovat s Ústeckým krajem na řešení situace. „Je to obrovská tragédie,“ dodal.

Požár ve Vejprtech s osmi oběťmi je druhý nejtragičtější od roku 1990. Nejhorší byl požár v říjnu 2010, kdy v Praze zemřelo devět bezdomovců.

Reklama

Související témata:

Doporučované