Hlavní obsah

Požáry ohrožují start Australian Open. Zvažte odložení, přejí si tenisté

Foto: Profimedia.cz

„Pokud se podmínky nebudou zlepšovat nebo se dokonce zhorší, měli by organizátoři zvážit, zda začátek Australian Open neodložit,“ prohlásil Novak Djokovič.

Reklama

Záběry nažloutlé australské oblohy jsou momentálně nejfrekventovanějším obsahem světových médií. Devastující požáry u protinožců ovlivňují i sportovní svět, momentálně nejvíc ten tenisový. V ohrožení by mohl být i začátek prvního grandslamu sezony.

Článek

Přes dvě desítky lidských obětí, kolem půl miliardy mrtvých zvířat a nevyčíslitelné ztráty na majetku. Takové jsou prozatímní ztráty, které způsobily požáry v Austrálii a které rozhodně nejsou konečné. Přírodní katastrofa se dotýká všech sfér života, ten sportovní nevyjímaje. Nejpalčivější problémy momentálně řeší tenisté.

Zraky hráčů a fanoušků se upínají k datu 20. ledna, kdy by měl začít první grandslam nové sezóny – Australian Open. Kvůli rozsáhlým požárům ale nejsou podmínky zdaleka ideální.

„Většina z nás hrála v těžkých klimatických podmínkách například v Číně, ovšem to, co se děje v Austrálii, se vymyká všemu, co jsme zažili. Pokud se podmínky nebudou zlepšovat, nebo se dokonce zhorší, měli by organizátoři zvážit, zda začátek Australian Open neodložit,“ prohlásila světová dvojka Novak Djokovič.

Přírodní katastrofa se už dotkla turnajů, které slouží jako příprava na australský grandslam. Například dnes měl v Canbeře začít mužský tenisový challenger, zástupci Tennis Australia ale uposlechli rady odborníků a přesunuli turnaj do více než 600 kilometrů vzdáleného Bendiga. Právě Canberra je totiž z největších australských měst zasažena nejvíce.

V Melbourne zatím tak hrůzostrašné znečištění ovzduší nepanuje, i tak ale mají tenisté před Australian Open oprávněné obavy. Američan Denis Kudla, který před odjezdem do Bendiga v Melbourne trénoval, se na konci minulého týdne nechal slyšet, že při tréninku nemohl pořádně dýchat, aniž by se nerozkašlal.

„Nemyslím si, že by se to v příštích dvou nebo třech týdnech mělo změnit. Můžeme tu hrát, ale kdo ví, jaké škody a trvalé následky by to všem hráčům způsobilo? Nemůže to být nic dobrého,“ řekl pro The New York Times sedmadvacetiletý americký tenista.

Funkcionáři v Austrálii sice kvalitu ovzduší plánují podrobně sledovat, ředitel Australian Open Craig Tiley ale o víkendu prohlásil, že žádné termínové změny zatím v plánu nejsou. Posunutí či odložení grandslamového turnaje by bylo systémově a logisticky neuvěřitelně náročné, tudíž je pro organizátory poslední volbou. Prioritou ale podle Tileyho musí zůstat zdraví všech účastníků.

Tenisté věnují na pomoc postiženým nemalé částky

Po vypuknutí požárů se napříč tenisovým světem rozjela vlna solidarity. Australský tenisový svaz uspořádá 15. ledna exhibiční charitativní turnaj. Řada hráčů pak bude přispívat na pomoc postiženým finanční částkou za každé eso. Do iniciativy se zapojily i české tenistky, Karolína Plíšková věnuje za každé eso v Austrálii 200 dolarů, Petra Kvitová částku o padesát dolarů nižší.

Nejvíce celou situaci prožívají samozřejmě australští tenisté. Současná světová jednička Ashleigh Bartyová odevzdá na pomoc zasaženým kompletní prize money z turnaje v Brisbane, který je na programu tento týden. Nick Kyrgios pak bude stejně jako Plíšková přispívat částkou 200 dolarů za každé eso. Australského bouřliváka a rodáka z Canberry zasáhly požáry patrně nejvíc. Po jednom z utkání na ATP Cupu se v pozápasovém rozhovoru dokonce rozplakal.

Plavkyně Závadová: V nejvíc zasažených městech se nedá dýchat

V Austrálii dlouhodobě působí i jedna z nejúspěšnějších českých plavkyň posledních let Barbora Závadová. Ta je momentálně v Brisbane, tudíž se jí požáry bezprostředně netýkají. Stejně jako všechny v Austrálii ji ale i tak celá situace zasáhla.

„Od kamarádů vím, že se v nejvíce zasažených městech opravdu nedá dýchat. Vedra jsou napříč celou Austrálií šílená, tréninky se posouvají na brzké ráno nebo naopak na pozdní večer, přes poledne skoro nikdo nevychází ven. Je tu neuvěřitelné sucho, domy jsou jak z karet, takže se požáry šíří neskutečnou rychlostí,“ popsala pro Seznam Zprávy šestadvacetiletá Závadová.

Sedminásobný šampion Australian Open Novak Djokovič přislíbil, že se celou situací a podmínkami na Australian Open bude zabývat na hráčském setkání, které bude grandslamovému turnaji předcházet. „Všichni doufáme, že se situace do začátku Australian Open zlepší, ale jde o opravdu extrémní podmínky a musíme zvážit všechny možnosti,“ dodává Djokovič.

Reklama

Související témata:

Doporučované