Hlavní obsah

Požáry v Kalifornii si už vyžádaly 17 obětí, až 180 lidí se pohřešuje

Ničivý požár dál sužuje Kalifornii.

 

Reklama

V úterý večer byla v severní Kalifornii nařízena další vlna evakuací kvůli lesním požárům, které se nedaří uhasit. Vyžádaly si už 17 lidských životů.

Článek

Oheň nejvíce zasáhl okresy Sonoma, Napa a Mendocino. V úterý večer však kalifornské úřady zahájily evakuaci dalších pěti okresů. Doposud platila pro zhruba 20 tisíc obyvatel severní Kalifornie.

Obětí požárů je v Kalifornii už 17, jejich počet však může stále stoupat. Nejhorší je situace v okresu Sonoma, kde zemřelo 11 lidí. Jsou mezi nimi i starší občané - stoletý Charles Rippey a jeho o dva roky mladší manželka Sara z okresu Napa. Nedokázali utéct ze svého domu, který zachvátily plameny.

V nemocnicích v okresech Napa a Sonoma je hospitalizována již stovka lidí, většina kvůli popáleninám a potížím s dýcháním. Kromě toho se také více než 180 lidí pohřešuje.

„Oheň se rozhořel v severní Kalifornii v neděli v noci a šířil se výbušnou rychlostí kvůli suchu, které v oblasti panovalo,” řekl ředitel hasičů Ken Pimlott. Poryvy větru dosahovaly až 80 kilometrů za hodinu. Příznivé podmínky pro šíření ohně jsou příčinou, proč požáry doposud zničily přes 46 tisíc hektarů kalifornské půdy. Zasaženy jsou také vinice v údolí Napa. Podle vinařky Alison Croweové letošní události značně ovlivní sklizeň a celkové výdělky všech vinařství v údolí.

Jednou z rodin, která v plamenech přišla o všechno, jsou i rodiče Američanky Margaret Curzonové. V plamenech zmizel celý dům, bydleli ve městě Santa Rosa vzdáleném asi 80 kilometrů od San Franciska.

Její matku probudil v pondělí nad ránem kouř, ale opět usnula s tím, že sousedé grilují. Vzbudilo ji až kňourání psa. „Z okna to vypadalo jako válka. Obloha byla oranžová a na zem se snášely uhlíky,” uvedl otec Curzonové. Oba pak měli necelých deset minut na zabalení nejnutnějších věcí.

Dostat se do bezpečné vzdálenosti od požáru jim navíc zabralo více než půl hodiny, cesty byly totiž ucpané auty. Podle Curzonové její rodiče cítili, jak se jejich auto zahřívá, protože oheň se k nim čím dál více přibližoval.

Když se po uhašení plamenů Curzonová s rodiči k jejich domu vrátila, nezbylo po něm nic kromě základů a sochy Panny Marie.

Škody ve městě Santa Rosa jsou obrovské. Z většiny domů zbyly pouze základy a ulice lemují ohořelé vraky aut.

Reklama

Související témata:

Doporučované