Hlavní obsah

Dramatický zážitek, všude byl kouř, popisuje česká průvodkyně. Počet obětí požárů v Řecku vyšplhal na 80

Průvodkyně Kateřina Avizaki se podělila o svědectví ze zasažené oblasti. Video: Marek Martinovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

S požáry bojují stovky hasičů, lidé hledají své blízké přes sociální média a televize.

Článek

„Hotel byl několik hodin bez vody a elektřiny, všichni ale dělali, co mohli, pro to, aby se provoz rychle obnovil. V tuto chvíli všechno funguje. Teď je důležité třeba uklidit, vyčistit bazén. Moře už je čisté, ten popílek, který do vody napadal, to se už pročistilo,“ podala pro Seznam Zprávy průvodkyně Kateřina Avizaki svědectví z města Kineta, které bylo požárem také zasažené.

„Určitě to byl dramatický zážitek pro všechny, protože tam hořelo, všude spousta kouře, takže si lidé museli dávat pozor, aby se nenadýchali splodin. Ale nikdo nebyl v ohrožení života, všichni komunikovali s ministerstvem zahraničí,“ doplnila Avizaki.

Zároveň uvedla, že, pokud by došlo k bezprostřednímu ohrožení, lidé by byli okamžitě evakuováni. 

Obětí je již 80, počet pohřešovaných není jasný

Počet obětí ničivého požáru východně od Atén stoupl již na 80, informoval řecký hasičský sbor. Poslední obětí je 84letý muž, který byl doposud podle úřadů evidován jako jeden ze 187 zraněných lidí. Mezi nimi je také 23 dětí. Není jasné, kolik osob se pohřešuje, napsala agentura Reuters. Vlajky po celém Řecku jsou spuštěny na půl žerdi - řecký premiér Alexis Tsipras vyhlásil v zemi třídenní státní smutek.

Více než 280 hasičů hasí poslední plameny v oblasti města Rafina na severovýchod od Atén. Další dvě stovky hasičů posílené protipožární helikoptérou bojují s lesním požárem na západ od Atén, kde úřady přes noc preventivně evakuovaly tři obce.

Někteří lidé, co se při požáru oddělili od jiných členů své rodiny, své blízké nyní hledají prostřednictvím sociálních médií a televize. Agentura AP jako příklad uvádí otce, jenž po dni marného hledání zahlédl v televizním vysílání své dvě dcery, dvojčata, která se ztratila spolu s prarodiči. Prostřednictvím televizních kanálů Skai a Alpha později požádal, ať se něj obrátí ten, kdo o dívkách něco ví.

Dva požáry na východ a západ od hlavního města vypukly v pondělí v rozmezí několika hodin. Posléze je rozdýmal a rozšířil prudký vítr. Rychlost, s jakou se požár na severovýchod od metropole rozšířil, mnohé překvapila, a patrně přispěla k vysokému počtu obětí.

Pořád jsem naživu

Mezi těmi, kteří se chtěli zachránit ve vlnách Egejského moře, byl Nikos Stavrinidis. Ten popsal, jak vysoké vlny a silný proud způsobily, že útěkem před ohněm do vody boj o život zdaleka neskončil.

„Plavali jsme, jak nejdál to šlo. Ale když jsme byli ještě dál, začal nás proud a vítr odnášet dál od pobřeží. (…) Nejvíc mě trápí to, jak hrozné bylo vidět, že se vedle vás někdo topí a vy mu nemůžete pomoct,“ popsal Stavrinidis svůj traumatizujcí zážitek.

Požár přímořskou vesnici Mati zcela srovnal se zemí. Na ulici Poseidonos nalezli záchranáři 26 mrtvých, mezi nimiž byly také ženy a děti. Britský list The Guardian uvádí, že skoro všichni uhořeli ve společném objetí, zatímco matky držely své děti.

Tragédii v Mati přežil 81letý námořník Cleanthis Rorris. Ten téměř polovinu života strávil v této vesnici, kde si také pořídil domek s ateliérem, který později věnoval svým dětem. Když se oheň přiblížil k vesnici, Rorris utíkal ke svému autu tak rychle, že vypadl z bot.

„Celý den jsem přemýšlel o živlech. Polovinu života jsem strávil na moři, zbytek na tomhle kousku země. Díky tomuhle hroznému ohni jsem si uvědomil, že kruh se uzavřel. Zažil jsem všechno a měl jsem štěstí. Pořád jsem naživu,“ uvedl bývalý námořní kapitán pro Guardian.

Reklama

Související témata:

Doporučované