Hlavní obsah

Požáry v USA se dál šíří. Oregon evakuoval půl milionu lidí

Foto: Profimedia.cz

Zničený kemp mobilních domů ve městě Phoenix v Oregonu.

Reklama

Požáry, které se šíří západem Spojených států amerických, už zabily nejméně 15 lidí. Zničené jsou celé čtvrti. Zasahující hasiči musí přijímat těžká rozhodnutí, kde vlastně zasáhnout.

Článek

Více než 500 000 obyvatel Oregonu muselo kvůli ohni opustit své domovy. Počet evakuovaných představuje přibližně 10 % z celé populace žijící na území státu, informovaly oregonské úřady. Podobnou situaci tamní obyvatelé nezažili už tři desetiletí.

Americký prezident Donald Trump už v noci pro stát schválil vyhlášení stavu nouze, což umožní uplatnění federální pomoci. Podle guvernérky Oregonu Kate Brownové už požáry během posledních dnů zničily více než 900 000 akrů území, to je téměř dvojnásobek toho, co běžně v tomto státě oheň pohltí za celý rok.

Shořela už plocha o velikosti čtvrtiny Česka

Podle Brownové pak v Oregonu také umírali lidé, přesné číslo obětí ovšem není známé. Dosud byli nahlášeni nejméně tři mrtví, z nichž dva eviduje okres Marion County. Podle tamního šerifa šlo o dvanáctiletého chlapce a jeho babičku, kteří se snažili před ohněm uprchnout v autě, informuje list The Guardian.

Kromě Oregonu jsou těžce zasaženy i státy Kalifornie a Washington. V prvním zmíněném je podle stanice CNN nejméně 24 velkých ohnisek požárů. Ve čtvrtek tam navíc objevili těla sedmi obětí. Počet mrtvých v Kalifornii tak stoupl na deset. Aktuálně se ve státě dalších 16 lidí pohřešuje. Oběť požárů pak hlásí i Washington. Plameny připravily o život ročního chlapce.

Podle CNN jsou do záchranných prací zapojeni hasiči z celých Spojených států. Ze dvanácti západoamerických států je hlášeno až 100 ohnisek. Oheň už zdevastoval plochu o velikosti více než 18 000 kilometrů čtverečních, což je přibližně čtvrtina území České republiky.

+4

Jak píše list The New York Times, vědci situaci na západě USA považují za důsledek klimatické změny. Jde podle nich o víc než o nakupení katastrofických situací na jednotlivých místech. Projevuje se to, na co dlouho upozorňují, totiž souběh katastrofických a vzájemně se překrývajících událostí.

Horka v Kalifornii vyvolala mimořádné sucho, kvůli němuž jsou požáry tak rozsáhlé – na letošek připadá šest z 20 největších požárů, jaké kdy stát zaznamenal. Plameny nejen vyhánějí lidi z domovů, ale uvolňují také nebezpečné chemikálie, jež se dostávají do zdrojů pitné vody.

Globální klimatické změně situaci připisuje i kalifornský guvernér Gavin Newsom. Ten se nedávno nechal slyšet, že pokud někdo popírá změnu klimatu, má přijet do Kalifornie.

Reklama

Doporučované