Hlavní obsah

Pozastavíme s Prahou všechny styky. Peking vypověděl sesterské partnerství s hlavním městem

Peking vypověděl smlouvu s Prahou.

Reklama

Peking s okamžitou platností vypověděl sesterské partnerství s Prahou. Pozastaví s ní veškeré oficiální styky. Ve vyjádření, které ČTK poskytlo čínské velvyslanectví v Česku, to uvedla kancelář pro mezinárodní záležitosti pekingského magistrátu. Představitelé pražské koalice se podle ní hrubě vměšovali do vnitřních záležitostí Číny a záměrně porušovali sesterské partnerství s Pekingem.

Článek

„Vzhledem k tomu, že politické předpoklady a základy pro partnerství mezi oběma městy již neexistují, z pověření magistrátu města Pekingu tímto kancelář pro mezinárodní záležitosti města Pekingu prohlašuje, že město Peking s okamžitým účinkem vypovídá sesterské partnerství s hlavním městem Prahou a pozastaví s ním veškeré oficiální styky,“ napsala kancelář a uvedla, že doufá v to, že představitelé Prahy si co nejdříve uvědomí své chyby a konkrétními kroky napraví negativní dopady.

O vypovězení sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem v pondělí také rozhodla rada hlavního města Prahy. Důvodem byla neochota čínské strany jednat s pražským vedením o vyškrtnutí klauzule o uznání jedné Číny. Vypovězení smlouvy mají ještě projednat zastupitelé. Čínské velvyslanectví v ČR v úterý označilo tento krok radních za narušení důvěry a poškození čínsko-českých vztahů.

Velvyslanec Čang Ťien-min vyzval pražský magistrát ke změně přístupu. V opačném případě podle něj pocítí újmu svých vlastních zájmů. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) vyjádření čínské ambasády kritizoval. Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) Čína otevřeně vyhrožuje, v takovém případě nelze mluvit o partnerství.

„Od listopadu 2018 vedoucí představitelé nové koalice hlavního města Prahy ignorovali základní pravidla mezinárodních vztahů a mezinárodního konsenzu. I přes jednoznačný postoj a nesouhlas čínské strany podnikli opakovaně nevhodné kroky a vyjádření na otázky týkající se klíčových zájmů Číny ohledně Tchaj-wanu a Tibetu, což představuje hrubé vměšování do vnitřních záležitostí Číny a záměrné porušování sesterského partnerství s Pekingem. Tyto činy způsobily vážné negativní dopady. Město Peking se musí vyhradit proti takovému chování,“ uvedla kancelář.

Napjaté vztahy s Čínou

„Já si myslím, že před těmi třemi lety Čína politicky vnutila Praze tento článek, který tam vůbec nepatří a který odporuje našemu přesvědčení a přesvědčení spousty Pražanů. Nechceme podporovat tímto článkem autoritářský režim v Číně, který pošlapává masivně lidská práva mnoha lidí,“ uvedla v týdnu v Seznamu pražská zastupitelka Hana Marvanová.

Ke sporům s Čínou se vyjádřil v Seznamu i ministr kultury Zaorálek, který nedávno odešel z jednání s čínským velvyslancem. „Já jsem měl pocit, že mi skoro nic jiného nezbylo, pokud vám někdo řekne, že si to ty soubory způsobily samy. Vy řeknete, že tomu nevěříte, on vám řekne, že se těžko dá jednat, pokud není vzájemná důvěra, tak se ten rozhovor stává lehce absurdním, jestli se se mnou shodnete,“ řekl Zaorálek (ČSSD).

„Čína je určitě velmoc a s Čínou musíme udržovat korektní vztahy tak jako s jinými zeměmi. A to nám ale vůbec nebrání, abychom kritizovali to, co je kritiky hodno. Ale zase to nesmí být spojeno s hysterií. A občas se Čína chová příliš, jak bych to řekl, úzkoprse,“ řekl předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) o posledních vztazích s Čínou.

Reklama

Doporučované