Hlavní obsah

Požehnání, nebo chyba? Johnsonova pravá ruka Cummings po Vánocích odchází

Foto: Profimedia.cz

Hlavní poradce Borise Johnsona Dominic Cummings.

Reklama

Z vánoční party v Downing Street bude nejspíš rozlučkový večírek. Po šéfovi komunikace Lee Cainovi, jenž svou rezignaci oznámil ve středu, ke konci roku odejde i pravá ruka Borise Johnsona. Jeho hlavní poradce Dominic Cummings.

Článek

O odchodu Johnsonova muže číslo jedna do ústraní informovala britská média. Sám Cummings veřejnoprávní BBC s ohledem na turbulentní dění posledních dní řekl, že „drby o tom, že by vyhrožoval rezignací, jsou smyšlené“. Nicméně dodal, že se jeho pozice v této otázce od ledna nezměnila.

Na začátku roku Cummings totiž zveřejnil blog na své osobní webové stránce, kde se vyjadřuje mimo jiné k brexitu, školské reformě (dříve působil jako poradce i v této oblasti) i dalším tématům. Kromě jiného v lednovém textu avizoval, že mezi jeho cíle patří i to, aby byl do konce roku pro Downing Street „z velké části nepotřebný“.

Podle dobře informovaného zdroje BBC k odchodu hlavního poradce Johnsona a další vlivné postavy z brexitového tábora Vote Leave dojde do Vánoc. Jiný zasvěcený zdroj z Downing Street pak politické reportérce veřejnoprávního média Lauře Kuenssbergové řekl, že Cummings „skočil raději sám dříve, než do něj strčil někdo jiný“.

Ve vládě teď panuje rozkol ohledně toho, zda je chystaný odchod Cummingse pozitivní, nebo naopak negativní zpráva. Kuenssbergové jeden z členů vlády přiznal, že je to „požehnání“.

Naopak nejmenovaný poradce řekl, že je „obrovská chyba nechat ho jít“. Podle ministra dopravy Granta Shappse to není žádné překvapení. „Poradci přicházejí a po nějaké době zase odcházejí,“ uvedl pro BBC Breakfast.

Přečtěte si, jak je to s rezignací Lee Caina:

Cummings: architekt brexitu i pohodlné většiny

Dominic Cummings ale není ledajaký poradce. Jde o jednoho z architektů rozvodu Velké Británie s Evropskou unií, o muže, který stojí po Johnsonově boku s přestávkami už dlouhá léta, o poradce, jenž premiéra jakožto mistrný stratég dovedl k vítězství v prosincových volbách.

Osmačtyřicetileté šedé eminenci, jež se obvykle drží mimo pozornost médií, vděčí Johnson za hodně. Byl to právě on, kdo přišel v rámci brexitové kampaně Vote Leave s veleúspěšným heslem „Take back control“ (Převezmeme zpět kontrolu) nebo loni s volebním sloganem „Get brexit done“ (Dokončíme brexit).

Cummingse do pozice hlavního poradce Johnson jmenoval loni v létě, když převzal vládní otěže z rukou tehdejší předsedkyně vlády Theresy Mayové. Poradce si tehdy do Downing Street přivedl vlastní tým (mnohdy brexitových veteránů), který se podle BBC povyšoval nad zbytek vládního osazenstva.

Foto: Profimedia.cz

Mezi odpůrci brexitu se Cummingsovi přezdívá Demonic Cummings. Foto z protestů proti Johnsonovu návrhu brexitové smlouvy z října 2019.

Problémy s pandemií

Ačkoliv Cummings dokázal Johnsonovi zajistit při „vánočních“ volbách pohodlnou většinu v Dolní sněmovně, díky níž premiér dokázal protlačit návrh brexitové dohody a dostát svému předvolebnímu slibu, s novým rokem a zejména koronavirovou pandemií se začaly kupit problémy.

Hlavní poradce šéfa Downing Street byl jedním z těch, kteří v Británii zpočátku prosadili myšlenku „herd immunity“ – získání kolektivní imunity. A to zejména kvůli ekonomické stabilitě. Podle deníku The Times poradce v únoru prohlásil, že „pokud zemřou nějací důchodci, tak to je smůla“. Cummings to nicméně popřel.

V polovině března pak ale otočil a Johnson vyhlásil koronavirová opatření v evropském stylu – mimo jiné celostátní lockdown. „Svá vlastní“ opatření pak ale Cummings v dubnu porušil, když při nařízeních spojených s omezením pohybu obyvatel vzal ženu a syna a odjel 400 kilometrů na sever do rodného Durhamu k rodičům. Už tehdy se mluvilo o tom, že jeho osud v britské vládě visí na vlásku, soudy z úst členů kabinetu i veřejnosti ale Cummings tehdy ustál.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Nový kabát pro Johnsonovu politiku

Velkou Británii čeká na konci roku více změn. Kromě střídání stráží v nejvyšších patrech britské politiky také zemi končí přechodné brexitové období. Premiér Boris Johnson si tak nechává v mnoha ohledech prostor pro reset své politiky – a chce dát nový kabát i týmu, který ji utváří. Podle deníku The Times se chce Johnson zaměřit na ukončení kulturních válek i podporu zelené agendy.

Za novou strategií zjemnit image britské vlády a obnovit vztahy s poslanci ve Westminsteru stojí částečně i premiérova snoubenka Carrie Symondsová. Ta se do dění v Downing Street nečekaně vložila a minimálně částečně měl její zásah vliv na rezignaci šéfa komunikace Caina.

Odcházejícího úředníka nahradí bývalý bulvární novinář James Slack, jenž pracoval už pro někdejší premiérku Mayovou. Vládní tiskovky pak povede taktéž exnovinářka a poradkyně ministra financí Allegra Strattonová – tu nemá rád ani Cain, ani Cummings.

Johnson se chce více zaměřit na boj s klimatickou krizí, což je plán, který jeho snoubenka Symondsová velmi podporuje.

Podle vládního zdroje deníku The Times se teď chce Johnson soustředit na zvládnutí koronavirové krize a ochranu pracovních míst. Čím dál víc ale začíná uvažovat o postpandemické budoucnosti. V chodbách Downing Street se mluví o tom, že chce premiér vybudovat „liberální globální Británii“.

Zapracovat chce i na méně dogmatickém, ale o to jemnějším přístupu ke Skotsku, kde v posledních měsících znovu intenzivně rezonuje otázka odtržení se od zbytku Spojeného království. „Musíme udělat víc než jen říct ‚ne‘ dalšímu referendu o nezávislosti,“ uvedl nejmenovaný zdroj pro The Times.

Reklama

Doporučované