Hlavní obsah

Pozitivní následek hojných dešťů. Vyschlé Česko „se napilo“

Foto: Profimedia.cz

Přívalové deště zvýšily také hladiny řek.

Reklama

Momentálně sucho na většině míst v České republice nehrozí. Vyskytuje se jen na 2,5 % krajiny a jde o zatím nejnižší letošní úroveň.

Článek

Po zimě bez sněhu a jaru s malým množstvím deště se už v květnu množství srážek vrátilo zpátky k normálu. Měsíční srážkový úhrn byl podle Českého hydrometeorologického ústavu 74 mm. To je těsně nad hranicí starého normálu, který dělá 64 mm.

Během června pak srážkově bohaté období pokračovalo. V některých místech vysoký srážkový úhrn způsobil povodňovou situaci. Například na Kolínsku napršelo podle ČHMÚ za druhý červnový víkend přes 115 litrů na metr čtvereční.

Aktuální situace sucha

Podle portálu Intersucho je povrchová vrstva půdy nasycená natolik, že v ní není sucho momentálně vůbec sledováno.

Foto: Intersucho

Aktuální intenzita sucha v Česku.

Půda má povrchovou a hlubší vrstvu. Povrchová se nachází 0-40 cm pod povrchem, hlubší pak 40-100 cm. Nasycení obou vrstev vláhou je různé.

V hlubší vrstvě je pak 83 % území bez sucha. Vyskytuje se jen v několika oblastech. Například v Krušnohoří a jeho podhůří, na Olomoucku či Krnovsku. Ve všech případech jde o oblasti s dlouhodobým problémem se suchem.

„V uplynulém týdnu pokračovalo výrazně vlhké počasí, které přineslo značné srážky, a to i nad 100 mm za týden,“ píše portál Intersucho. „Tento týden se již počasí uklidní, ale stále se dočkáme přeháněk. V následujících 10 dnech neočekáváme výskyt půdního sucha s výjimkou malých lokalit.“

V celkovém půdním profilu 0-100 cm se sucho momentálně nachází na 2,5 % krajiny. Letos takto nízká úroveň sucha v České republice zatím nebyla.

Reklama

Související témata:

Doporučované