Hlavní obsah

Pozitivní koronatest měl i fotbalista Slavie. Klub už zná opatření

Foto: Profimedia.cz

Pokud se fotbalisté Slavie k ligovým zápasům v Edenu zakrátko vrátí, bude to každopádně bez plných tribun. Počty diváků vláda stále limituje.

Reklama

Plošné testování profesionálních fotbalistů prováděné před restartem I. a II. ligy odhalilo po prvním případu z Mladé Boleslavi i případ druhý, tentokrát slávistický. Klub čeká krátká karantena, desinfekce kontrolní testy.

Článek

Proces testování fotbalistů už prošel celou republikou, tedy prvním kolem ze tří naplánovaných. Pokud se někde nějaká informace nezpozdila, měla by platit rovnice, podle níž ze 1447 provedených testů vykázaly výskyt koronaviru dva vzorky.

Jména hráčů, jimž tyto vzorky byly odebrány, nejsou zveřejňována. V případě boleslavského hráče byla karanténa uvalena jen na něj. Ostatní boleslavští fotbalisté a členové realizačního týmu ovšem museli právě dnes podstoupit testy kontrolní.

Mladá Boleslav figurovala v první vlně otestovaných klubů. Polovina celků I. a II. fotbalové ligy měla prvotní odebrané testy za sebou na konci minulého týdne.

Slávisté byli, podobně jako dalších 16 klubů I. a II. ligy, testováni v pondělí. O tom, že jeden vzorek byl na koronavirus pozitivní, informoval dnes Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva klubu, na svém twitterovém účtu.

Ve svém následném stručném prohlášení Slavia zmiňuje, že čeká na další pokyny od pražské hygienické stanice. Její mluvčí Zbyněk Boublík se k případu odmítl jakkoli vyjádřit a cokoli k němu sdělit. Stejně jako k jakémukoli jinému koronavirovému případu, který v Praze od počátku krize nastal.

V odpoledních novinách zveřejnil Jaroslav Tvrdík, jaká opatření hygienici nyní ve Slavii nastolili. Plošná karanténa, která zastaví život v celém klubu, byla vypsána zatím jen na dva dny. V jejich průběhu dojde k dezinfekci prostor. A následovat budou kontrolní testy. Jejich výsledek určí další postup.

Pro restart fotbalových soutěží je zapotřebí, aby pokud možno zůstávalo nejvýše u jednotlivých nálezů, po kterých v karanténě zůstává obvykle právě jen nakažený jedinec. Pokud by se někde objevila infekce četnější, nebo by k tomu směřovaly jiné důvody a okolnosti, může samozřejmě krajský hygienik vyhlásit čtrnáctidenní karanténu i na celý tým nebo klub. Pokud by k tomu došlo, vzrostly by obavy, zda fotbalisté stihnou zbytek I. a II. ligy dohrát s kompletní sadou naplánovaných zápasů.

Hraje se v rychlém tempu dvakrát týdně, končit se má 19. července. A kdyby se mělo čekat, až si své zápasy doplní tým, který by se vracel z případné týmové karantény, musela by se hledat nějaká speciální, nouzová řešení termínové listiny. Nebo by bylo možné soutěž jako nedohranou ukončit. Ale nic takového není na pořadu dne, pozitivních nálezů je zatím minimum a v daném týmu nejsou četné, jde o jednotlivce.

Reklama

Související témata:

Doporučované