Hlavní obsah

Pozitivní žák = třída do karantény. Dnešní testy ve školách byly výjimečné

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zatímco při prvních dvou kolech testování šel do karantény jen pozitivně testovaný žák, při tom dnešním a také závěrečném rovnou celá třída. Dnes se totiž poprvé testovalo v průběhu vyučovacího týdne.

Článek

Na karlovarské Střední odborné škole stavební nemuseli dosud řešit po testování ani jeden případ covidu-19. Nejen během prvních dvou testovacích kol v letošním školním roce, ale ani v tom loňském. Až ve čtvrtek se objevil jeden nakažený.

To ale zrovna znamenalo komplikaci navíc. Při testování 1. a 6. září šli totiž do karantény jen pozitivně testovaní. A to proto, že předtím netrávili čas ve školním kolektivu. V prvním případě se žáci vraceli po prázdninách, druhé testování následovalo v pondělí po víkendu. Čtvrteční testování ale proběhlo po třech dnech strávených společně ve třídě. Do karantény tak museli zamířit i další spolužáci.

„Postupovali jsme tak, že očkovaní žáci a ti, co prodělali covid a jsou v ochranné lhůtě, pokračovali dále ve výuce, ostatní byli odesláni domů. Samozřejmě po kontaktu se zákonnými zástupci,“ vysvětluje ředitel školy Michal Vachovec.

Přesně takto to specifikuje s odkazem na mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví manuál pro fungování škol, který dalo dohromady Ministerstvo školství. Dosud takto musely postupovat jen školy, které používají PCR testy a výsledky se dozvídají až zpětně. V jejich případě totiž mohlo mezitím dojít k šíření nákazy ve třídě, kde žáci ani pedagogové nemusí nosit roušky.

Právě Karlovarský kraj a hlavně okres Karlovy Vary hlásí nejvíce nových případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel. A částečně to kopírovaly i výsledky prvního kola testování ve školách. Základní školy v Karlovarském kraji hlásily v přepočtu druhý nejvyšší počet pozitivních testů a ty střední a vyšší odborné dokonce nejvíce. V jejich případě ale statistiku zkresluje nízký počet provedených testů oproti ostatním krajům. Data Ústavu zdravotnických informací a statistiky tak po testování 1. září ukázala sice 213,7 pozitivního žáka na 100 tisíc provedených testů, vysoké číslo ale znamená pouze to, že PCR testy potvrdily 13 nakažených v celém kraji.

Žádné větší problémy se neukazují ani po třetím kole testování. Podle informací Seznam Zpráv většina středních škol v nejpostiženějším okrese Karlovy Vary nehlásí ani jeden pozitivní případ.

Čekání na potvrzovací PCR test

Ale zpět ke karanténě kontaktů. Spolužáci pozitivního po čtvrtečním testování musí zůstat v karanténě do doby, než výsledek potvrdí nebo vyvrátí konfirmační PCR test.

„V případě, kdy konfirmační test RT-PCR nepotvrdí infekci u pozitivně testovaného AG testem, doloží tato osoba neprodleně výsledek dané škole, která dále informuje původně indikované kontakty. Všechny dotčené osoby se mohou po této skutečnosti vrátit k prezenční výuce bez dalších potřebných kroků,“ popisuje pravidla manuál MŠMT.

Dokud nebude pozitivní antigenní test potvrzen i PCR testem, nezahajuje epidemiologické šetření ani krajská hygienická stanice. Ostatním žákům v karanténě tak nezbývá nic jiného než čekat, až se budou smět zase vrátit do školy.

„Netušíme, jak rychle to bude. Ani zatím nevím, jestli se výsledek PCR testu dozvíme od hygieny nebo případně zákonného zástupce žáka. Na základě toho budeme postupovat v souladu s hygienou,“ dodává ředitel Střední odborné školy stavební Michal Vachovec. V úvahu ale připadají jen dvě možnosti: Po pozitivním testu zůstanou žáci v karanténě, po negativním se vrátí do školy.

Minimálně na čas by to ale měla být pro školy poslední komplikace v souvislosti s preventivním testováním. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) totiž ve středu oznámil, že testování uplynulým třetím zářijovým kolem skončí. Podle něj však připadá v úvahu, že se opět zavede, pokud se nákaza v některém z regionů významně rozšíří. V tuto chvíli to ale není případ Karlovarska ani žádného jiného kraje nebo okresu v Česku.

Reklama

Doporučované