Hlavní obsah

Pozor na Babišův střet zájmů, napsal fond zemědělcům. Za měsíc otočil

Foto: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Mají se drobní zemědělci vyhnout dodavatelům z holdingu Agrofert, aby se vyvarovali problémům s dotací? Dotační úřad nejdřív tvrdil, že ano, pak ale poslal přesně opačné pokyny.

Článek

Státní zemědělský investiční fond, který mimo jiné administruje i dotace pro malé zemědělce, rozeslal minulý týden žadatelům o dotace dopis, ve kterém píše, že se při zadávání zakázek, na které přispívá i Evropská unie, nemají ohlížet na střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Seznam Zprávám se podařilo získat tento dopis od dvou na sobě nezávislých zdrojů. SZIF se v něm obrací na žadatele z Programu rozvoje venkova na období 2014–2020.

Píše se v něm, že „zákon o střetu zájmů nelze s ohledem na unijní právní úpravu a současnou rozhodovací praxi považovat za právní předpis týkající se pravidel zadávání veřejných zakázek“. Fond se odvolává na právní stanovisko externí právní kanceláře, jejíž jméno ovšem v dokumentu nezmiňuje.

Ještě v polovině července přitom žadatelům přišel dopis do stejného úřadu v přesně opačném znění, který mají Seznam Zprávy také k dispozici. Žadatele naopak nabádá k opatrnosti v případě zadávání zakázek firmám ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše. A to kvůli verdiktu Evropské komise, která řekla, že Babiš nepřímo dál ovládá své někdejší firmy.

Doporučení se dotklo zemědělců, kteří vysoutěžili jako vítěze zakázky Agrotec. Jde přitom o nemalou část z nich – Agrotec je v současnosti největším dodavatelem zemědělské techniky v Česku a pro menší zemědělce, kteří si kupují například jeden traktor, je v některých ohledech nejvýhodnější na trhu.

Potíž ale je, že Agrotec patří do skupiny společnosti Agrofert, zaparkované premiérem ve svěřenských fondech.

Seznam Zprávy se obrátily na fond s dotazy, jak a proč došlo k obratu v právním výkladu. A která právní kancelář vlastně posudek zpracovala. Ani přes urgence ovšem fond neodpověděl. A bez odpovědi zůstaly i dotazy na Ministerstvo zemědělství, zda s postupem a výkladem fondu souhlasí.

Zemědělci si teď nejsou jistí, jak vlastně postupovat. Věc řeší Sdružení místních samospráv i Asociace soukromých zemědělců, na které se někteří z nich obrátili.

„Na tyto dopisy jsme narazili od běžných obcí, za kterými se chodí zemědělci radit, jak tedy mají postupovat,“ uvedl šéf Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák (STAN).

„Úřady je nepokrytě nabádají, aby šli do poměrně vysokého rizika. Já být na jejich místě, obával bych se toho. Úředník může být odvolán, ale odpovědnost bude tížit zadavatele, což budou oni. Rozumná státní správa upozorní na všechny důsledky a ne aby je konejšila, že mohou dále na audit a jeho závěry nehledět,“ dodal Polčák.

Reklama

Doporučované