Hlavní obsah

Pozor na Dány. Po Eriksenově kolapsu našel kouč famózní řešení

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Yussuf Poulsen slaví trefu do sítě Ruska.

Reklama

Dánové se stejně jako čeští fotbalisté probili na Euru mezi nejlepší osmičku týmů. Dál se ale z Baku dostane už jen jeden z nich. Precizně dodržovaná taktika a silná týmová soudržnost rozhodně patří mezi klíčové devizy obou týmů.

Článek

Na to, co se v Kodani stalo ve 43. minutě utkání základní skupiny mezi Dánskem a výběrem Finska, ani přítomní, ani ti, co si to prožili u televizních obrazovek, jen tak nezapomenou.

Christian Eriksen, stěžejní záložník dánského týmu, se zčistajasna sesul k zemi. Srdeční zástava ho na chvíli postavila mimo tento svět. Ale díky záchranářům se na něj zase vrátil. Ze zeleného trávníku se Eriksen přesunul do péče lékařů, coby hráč už samozřejmě na Euru nepokračuje. Ale šok, který si ve spojitosti s tímto příběhem jeho spoluhráči prožili, jako by je semknul ještě mnohem víc, než bývá ve fotbale zvykem. Každopádně jako by z týmu taková sounáležitost v dalších utkáních vyzařovala.

Prohrávají zřídka. Když nehrají s Belgií

Bylo by zjednodušující přičítat výtečné dánské výkony reakci na mimořádný zážitek spojený s emocionálním peklem, které si hráči prožili. Je toho mnohem víc, co mohou Dánové vložit do hry. Individuální schopnosti dánských hráčů jsou podloženy i precizně odpracovaným taktickým plánem a všudypřítomným týmovým duchem.

Dánská reprezentace se může aktuálně pyšnit skvostnou bilancí. V posledních 31 zápasech Dánové podlehli soupeřům jen čtyřikrát. A ve třech případech v tom měl prsty současný první tým mezinárodního žebříčku FIFA, tedy Belgie.

Čtvrtá porážka Dány potkala na Euru právě ve zmiňovaném utkání proti Finsku. Poté, co ze stadionu odvezli Eriksena do nemocnice. A UEFA rozhodla, že zápas se bude ještě toho dne dohrávat. Dánové prohráli 0:1 zápas, ve kterém přitom soupeře přestříleli 22:1 a v závěru neproměnili penaltu.

Zlí jazykové tvrdí, že Dánové zatím těží z papírově jednoduššího losu, ale kdo viděl Belgičany na červenobílém kolotoči v kodaňském Parkenu, o síle Hjulmandova výběru nemůže pochybovat. Dánové sice prohráli poté, co obrat zařídil příchod geniálního Kevina de Bruyneho, ale poměr střel vyzníval pro Dánsko 16:6.

Dánové mají na Euru vynikající statistiky. Co se týče aktuálně populárního algoritmu „očekávaných gólů“ (xG), drží se Dánové na třetím místě v útočných i obranných statistikách. To znamená, že na základě číselných dat Seveřané disponují třetím nejproduktivnějším útokem a třetí nejspolehlivější obranou na šampionátu.

Dánové mají za sebou v podstatě už dva vyřazovací zápasy, jelikož v posledním skupinovém střetnutí s Ruskem potřebovali nutně zvítězit. Schmeichel a spol. zvládli obě utkání „o všechno“ přesvědčivě, když Rusko i Wales vyprovodili z Eura v rozmezí pouhých šesti dnů čtyřgólovými výprasky a sami si udrželi čistý štít.

Tuchela nenahradil, teď ale září

Dánský reprezentační výběr má svého kouče na správném místě. Herní projev Dánů podložený výsledky stvrzuje loňské angažování Kaspera Hjulmanda, jakožto moudrý tah dánské fotbalové asociace.

Hjulmand si během své aktivní hráčské kariéry přivodil vážné zranění, a tak debutoval ve své první manažerské pozici už ve 26 letech. Někdejší neúspěšný nástupce Thomase Tuchela v německém Mainzu se v domácím Nordsjællandu vyprofiloval do manažerských kvalit vhodných pro vedení reprezentačního výběru.

Dánský kouč je uznávaný zejména pro svůj cit při volbě vhodné taktiky a rozestavení, ale také pro tzv. „game-management“. Hjulmand dokáže ve správný čas pohotově reagovat na dění na hřišti a dokonale tomu přizpůsobit svůj tým.

Například v osmifinálovém střetnutí s Walesem si Hjulmand všiml, že Ramsey s Balem dostávají příliš mnoho prostoru, a tak neváhal svůj výchozí systém úplně překopat. Po 20 minutách odvážně vysunul stopera Christensena o patro výš a zanedlouho sklidil ovoce v podobě totální dominance na hřišti.

Kasper Hjulmand dokázal velmi rychle změnit rozestavení i poté, co přišel o Eriksena, jehož na hřišti zradilo srdce. Do té doby byla přitom celá koncepce týmu na Eriksenovi závislá. Hjulmand věděl, co s tím: z výchozího rozestavení 4-3-3 svým svěřencům nově vštípil formaci 3-4-3, účelem bylo „osvobodit“ krajní obránce, přes které Dánové vedou na Euru většinu svých akcí. Tým dokázal na taktické úpravy, které vznikly v koučově hlavě, velmi dobře reagovat.

O Dánech se aktuálně mluví primárně v souvislosti s prokázanou mentální odolností celého kádru a týmovou soudržností. Stratég Hjulmand má ovšem k dispozici tým plný velmi schopných hráčů, kteří pravidelně oblékají dresy klubů světové třídy. Na dánské soupisce čteme vedle jmen hráčů názvy klubů jako Chelsea, AC Milán, Barcelona, Tottenham, Borussia Dortmund, RB Lipsko, Lyon nebo Leicester.

Fungují rodinná pouta i lídr Kjaer

Dánsko se na turnaji prezentuje kompaktním fotbalem. Svěřenci Hjulmanda se mohou spolehnout na precizní obranu podpořenou precizním útokem. Těžko si představit lepší variantu do dánské branky. Tu svědomitě hájí Kasper Schmeichel, syn legendárního Petera Schmeichela, legendy země i Manchesteru United. Právě Peter Schmeichel dovedl podceňovaný dánský výběr k senzačnímu vítězství na švédském Euru v roce 1992.

Obranná linie Dánů ve složení Simon Kjaer, Andreas Christensen, Jannik Vestergaard je natolik silná, že posadila na střídačku i kapitána Fulhamu Joachima Andersena, přestože dotyčný odehrál kompletní ročník Premier League opravdu ve velkém stylu. Simon Kjaer je rozeným lídrem, který si získal respekt veřejnosti i pro velmi pohotovou resuscitaci kamaráda Eriksena.

Lajny hbitě piluje „dánský Coufal“ Joakim Maehle a španělský legionář Daniel Wass, kterého v zápase s Walesem více než důstojně nahradil Jens Stryger Larsen. Především neúnavný Maehle jednoznačně patří k nejlepším hráčům celého šampionátu.

O patro výš kralují středopolaři Pierre-Emile Hojbjerg a Thomas Delaney. Střed dánské zálohy připomíná zodpovědné pilíře, o které se vyváženě opírá veškeré obranné i útočné snažení mužstva.

V ofenzivě se Hjulmand může spolehnout na kreativní práci celého mužstva. Vaclíkovi bude s jistotou nejvíce zatápět duo Martin Braithwaite, který má za sebou už dvě sezony v Barceloně, a Yussuf Poulsen, pokud mu to zdravotní stav dovolí. V neposlední řadě vystrčí dánské růžky Mikkel Damsgaard. Na Euru se stihli blýsknout i střídající Andreas Cornelius a Kasper Dolberg. Druhý jmenovaný dvěma góly v osmifinálovém klání v Amsterdamu nechal stylově vzpomenout na své dřívější angažmá v Ajaxu.

Dánům stejně tak jako Čechům během úspěšné poutě turnajem ožívají ty nejkrásnější fotbalové vzpomínky. Češi vesele vyvolávají atmosféru z let 1996 nebo 2004, Dánové vzhledem ke schmeichelovskému rodinnému poutu zase žijí vzpomínkami na turnaj v roce 1992.

Na památném portugalském Euru v roce 2004 se ve čtvrtfinále Češi dostali právě přes Dány. Jednoznačná výhra 3:0 se tehdy dostavila s lehkostí sprintového náběhu Milana Baroše.

Kdo se dostane do semifinále tentokrát, zjistíme v sobotu večer. Utkání Česko – Dánsko začíná v 18 hodin.

Reklama

Doporučované