Hlavní obsah

Pozor na paracetamol, varují vědci těhotné. Může měnit vývoj plodu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Těhotné ženy by podle vědců neměly ve větší míře brát paracetamol, může totiž ublížit jejich nenarozenému dítěti. Odborníci nyní volají po dalších přezkumech.

Článek

Tým mezinárodních vědců vydal v recenzovaném časopise Nature Reviews Endocrinology prohlášení, ve kterém se obrací na zdravotnickou komunitu. Žádá ji, aby pečlivě zvážila použití paracetamolu během těhotenství, dokud lék proti bolesti nebude důkladně prozkoumán z hlediska možného dopadu na vývoj plodu v děloze.

Paracetamol

Paracetamol se používá k úlevě od bolesti a pomáhá snižovat horečku. Užívá se jak ke zmírnění bolesti hlavy včetně migrény, bolesti zubů, zad, svalů a kloubů, tak při bolestivé menstruaci a bolestech provázejících chřipku a nachlazení.

Data, na kterých vědci své obavy zakládají, pocházejí ze studií na lidech i zvířatech vydaných za posledních 26 let. Tým materiály přezkoumal a došel k závěru, že „prenatální expozice paracetamolu může změnit vývoj plodu, což by mohlo zvýšit rizika některých neurovývojových, reprodukčních a urogenitálních poruch“.

„Snižuje testosteron. Měl by být považován za chemikálii narušující endokrinní systém,“ cituje britský list The Times Shannu Swanovou, spoluautorku studie z Icahn School of Medicine at Mount Sinai. Podle té nyní existuje řada důkazů třeba i na to, že lék negativně ovlivňuje počet spermií a plodnost.

Právě zmiňovaný testosteron je klíčem ke zdravé mužské reprodukci. Jedna studie například zjistila, že ženy, které během těhotenství užívaly paracetamol, měly větší pravděpodobnost, že se jim narodí chlapci s nesestoupenými varlaty.

„Data naznačují, že více než 50 % žen na celém světě během těhotenství používá paracetamol,“ uvedl pro CNN David Kristensen, univerzitní profesor a další ze spoluautorů prohlášení, pod které se podepsaly desítky vědců. „Mnoho z těchto žen nepovažuje paracetamol za skutečný lék, který může mít potenciální vedlejší účinky.“

Podle zveřejněného vyjádření by ženy měly být na počátku těhotenství informovány, aby se paracetamolu vyhnuly, pokud to není lékařsky výslovně dáno. Někteří jedinci v oboru, kteří nejsou součástí prohlášení, ale materiál kritizují kvůli jeho přílišné obezřetnosti. Podle Stephena Evanse, profesora z London School of Hygiene and Tropical Medicine, lze totiž výsledky použít ke zvýšení strachu, a to zcela zbytečně.

„Autoři nedoporučují nic, co by bylo v rozporu s tím, co porodníci a gynekologové při předepisování paracetamolu pro daný klinický stav již dělají,“ cituje web CNN Christophera Zahna z amerického profesionálního sdružení lékařů se specializací na porodnictví a gynekologii. „Nicméně jakýkoliv lék užívaný během těhotenství by vždy měl být používán pouze podle potřeby, s mírou a poté, co se těhotná pacientka poradí se svým lékařem.“

K diskuzi s lékařem vyzývají podle příbalových letáků například i produkty Paracetamol Dr. Max nebo Paracetamol Apotex, které jsou k dostání v Česku. Upozorňují však na to, aby k užívání docházelo jen v malých dávkách a co nejkratší dobu. První zmíněný produkt ovšem informuje i o tom, že „studie s paracetamolem neprokázaly existenci nežádoucích účinků na průběh těhotenství nebo na zdraví plodu v těle matky“.

Paracetamol je jediným prostředkem tlumícím bolest, který je obecně považován za bezpečný pro užívání během těhotenství. Pokud by se tak mělo prokázat, že látka je pro plod škodlivá, budoucí matky budou mít jen omezené možnosti. Vědci proto v tomto ohledu vyzývají k dalším a podrobnějším výzkumům.

Reklama

Doporučované