Hlavní obsah

Pozor na pochybné aukce energií. Podpis na smlouvě vás může stát 9 tisíc korun

K zapojení do energické aukce stačí telefonát. Pozor, co podepisujete.Video: Lucie Šmídová

 

Reklama

Pravidelné měsíční platby jsou nevyhnutelné a často k vzteku. Proto možnost některou snížit je představa víc než lákavá. Pozor ale na pochybné aukce energií, které slibují velmi výhodné podmínky. Riziko, že naletíte, je opravdu vysoké. Nejenže neušetříte, ale ještě budete platit navíc.

Článek

S výhodnou nabídkou nejčastěji zazvoní u dveří, nebo dokonce jen zatelefonují. „Začnou spotřebiteli nabízet, že pokud se k nim přidá do jakési aukce energií, tak může mít levnější energie, plyn… Ve finále, z výsledků, které má Česká obchodní inspekce, tak smlouvy vznikají proto, aby si spotřebitele zavázali,“ varuje mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Vše se zdá v pořádku do chvíle, kdy spotřebitel nesouhlasí s „výhercem aukce“. Důvodem bývá to, že nový dodavatel je nevýhodný, a dokonce by musel spotřebitel platit více. Tady už není krok zpět. Ve smlouvě je schovaná smluvní pokuta až 9 tisíc korun.Lidé pak tedy raději vezmou nevýhodnou nabídku, než aby platili pokutu a neměli nic.

Zbystřete vždy, když vám někdo u dveří nebo po telefonu bude nabízet levnější dodavatele.

„Ten člověk tam nejde proto, aby ušetřil peníze tomu konkrétnímu spotřebiteli, ale chce mít pro sebe nějaký zisk. A to má formou provize za domácnost. A když to nezíská, tak si právě tou smlouvou chce uvázat spotřebitele. Aby to buď udělal a šel k novému dodavateli, nebo aby zaplatil tu vysokou smluvní pokutu,“ vysvětluje Jiří Fröhlich.

Jak je možné, že se stále nechávají napálit další a další lidé? Jaké taktiky a věty zaručeně na spotřebitele fungují? Jak se nenechat napálit a na co má spotřebitel nárok, radí mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich ve videu nad článkem.

Jde o rozhovor z pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované