Hlavní obsah

Pozor na předvánoční nákupy – ČOI varuje před stovkou podvodných e-shopů. Rizikové jsou ale i nákupy na trzích

Začaly předvánoční nákupy - ČOI varuje před podvodníky.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Zkušenosti z loňského roku mluví jasně – při osmi stovkách kontrol našli inspektoři České obchodní inspekce prohřešky u každého čtvrtého obchodníka. Nejčastěji šidili prodejci na vánočních trzích, kteří nedodržovali míru nápojů nebo nevrátili správně peníze. Před Vánocemi ale výrazně přibývá i podvodných e-shopů.

Článek

V tuto chvíli je na českém internetu minimálně stovka rizikových nebo dokonce podvodných e-shopů a každým dnem přibývají další. Podvodníci chtějí totiž vydělat na vánočním šílenství. „Ještě v roce 2016 byly rizikové obchody pouze čtyři. Teď pomalu přibývají čtyři každý den. Bavíme se s velkými internetovými hráči, jak s tím bojovat,“ říká Jiří Fröhlich z České obchodní inspekce (ČOI) s tím, že podvodníci často využijí nezaplacenou doménu, jejíž platnost vypršela, na ní nabídnou své zboží, vyinkasují peníze, ale zboží nikdy neodešlou.

Jistotu ale nemají lidé ani při nákupu na vánočních trzích. „Stává se, že prodejce nemá u zboží uvedenou cenu a ta pak může být pro každého zákazníka jiná. Prodají špatnou míru nápoje, nevrátí dobře peníze nebo nevydají doklad na požádání,“ dodává Frohlich.

U nákupu kaprů zase zákazníka může nemile překvapit zvlášť započítaná částka ze zabití a vykuchání. A třeba některé světelné řetězy, které jsou před Vánocemi k dostání, mohou být dokonce životu nebezpečné. „Jsou nedostatečně izolované a koukají z nich dráty,“ říká Fröhlich.

O jaké obchody jde a další podrobnosti, naleznete ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované