Hlavní obsah

Pozor na rychlotesty nabízené na internetu. Nemají razítko pro použití laiky

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nabídek rychlotestů k samootestování na onemocnění covid-19 najdou lidé na internetu několik. Žádný z nich ale v současnosti není určen pro použití laiky.

Článek

Už na jaře se na internetových e-shopech ve velkém objevovaly rychlotesty na nemoc covid-19 pro sebetestování. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) ale jejich prodej na jaře označil za nelegální, protože firmám, které výrobky pro sebetestování nabízely, chyběla řádná certifikace. Tu musí udělit některý z unijních úřadů, z nichž jeden je i v České republice: Institut pro testování a certifikaci ve Zlíně (ITC).

Nabídek na rychlotesty určené pro sebetestování je i nyní během druhé vlny na internetu několik. Seznam Zprávy se proto ptaly, zda už některý z oprávněných úřadů firmám udělil certifikaci a jejich výrobky jsou tak na trhu legálně.

Ukázalo se, že úřad od jara žádné razítko nevydal.

„Dle informací, které má SÚKL k dispozici, můžeme sdělit, že na českém trhu nebyl a dosud není dostupný žádný rychlotest na covid-19, který by byl schválen pro tzv. sebetestování, tedy pro domácí použití laikem,“ napsala Seznam Zprávám Monika Segedová, tisková mluvčí ústavu.

Domácí testy musí nést označení CE včetně čtyřmístného číselného kódu notifikované osoby, která provedla posouzení shody výrobku, a to zatím nikdo v Česku nezískal.

Na konci dubna server Aktuálně.cz upozornil na nelegální prodej, když si objednal rychlotest na koronavirus přes figuranta na stránkách koronatest.info, registrovaných pod firmou SEZNAM, Jaromir Petr s.p. ve Slovinsku. Když ale redakce test vyzkoušela na osobě, která covid-19 prokazatelně prodělala v březnu, odhalit to nedokázal.

Na to, že sebetestování má řadu úskalí, upozorňoval tehdy i někdejší náměstek a později ministr zdravotnictví Roman Prymula, který jejich prodej nedoporučoval, protože testy „vyžadují velice citlivou interpretaci“.

Testy pro domácí užití se tak podle SÚKLu stále nemohou prodávat, stejně jako na jaře. Mohou se ale prodávat volně testy určené pro zdravotníky. A na to prodejci vsázejí. Informace, že test není určený pro laiky, u nabídky chybí nebo je upozaděna.

„Prodej testů jako takových není omezen. Je však třeba upozornit, že se nejedná o testy určené pro sebetestování, ale testy určené pro profesionální použití, kdy vyhodnocení může provést jedině odborný zdravotnický personál, a proto není vhodné tyto testy nabízet široké veřejnosti,“ řekla Seznam Zprávám bývalá mluvčí ústavu Barbora Peterová.

Podvod?

Diagnostické zdravotnické prostředky se sice mohou prodávat za dodržení pravidel na internetu, ale právník a expert na zdravotnické právo Jakub Král upozorňuje na možný problém klamavé reklamy. Pokud totiž někdo nabízí testy, které si může udělat z pohodlí domova sám, přestože je konkrétní test určený do rukou zdravotníků, tak se jedná o podvod.

„Ve chvíli, kdy si někdo staví byznys na tom, že porušuje úmyslně instrukce výrobce a tvrdí lidem, že test si mohou udělat, i když to není pravda, tak se jedná o klamavou reklamu a je to velký problém, za který hrozí tučná pokuta,“ uvedl Jakub Král ze společnosti Porta Medica zabývající se vzděláváním a poradenstvím pro výrobce a distributory zdravotnických prostředků.

Král apeloval, že je potřeba přesně dodržet instrukce výrobce. Testy se sice prodávají volně na internetu a v lékárnách, ale s dostupnými testy mají pracovat pouze zdravotníci.

Druhy testů, které se prodávají na internetu

PCR testy - jsou velice přesné. Vzorek k detekci koronaviru se odebírá výtěrem z nosohltanu a krku. Tento druh testu se sice může na internetu a v lékárnách prodávat, ale podle Státního zdravotnického ústavu s ním může pracovat pouze zdravotník.

Rychlotest - vyšetří protilátky z krve na bázi imunochemické reakce. Jedním z rychlotestů je protilátkový test - který vyhodnotí přítomnost koronaviru na základě kapky krve. Dalším druhem rychlotestu je lamp test - který vyhodnotí přítomnost viru na základě slin. Třetí variantou rychlotestu je antigenní test.

Reklama

Doporučované