Hlavní obsah

Video: Pozor, tohle není Rusko. Takhle se opravuje silnice ve „zpovykané” Praze

Podívejte se, jak se v Praze opravují silnice po zimě.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Velmi originálním způsobem se rozhodli opravit silnici na pražském Žižkově.

Článek

Svět internetu se často baví podobnými záběry z Ruska. Někdo něco opravuje a provádí to většinou velmi zvláštně. Video, které natočil a Seznamu zaslal divák, ovšem nepochází z Ruska, ale z Prahy. Z města, jehož primátorka vršící se problémy s dopravou smete ze stolu slovy o „zpovykaných Pražanech”. Takže, takto se opravuje silnice na pražském Žižkově.

Firma JIP s.r.o. na videu opravuje výtluk v ulici Jana Želivského. Dodávka jezdí dopředu a dozadu a nejspíš se tak snaží ujezdit materiál, kterým byl výtluk vyplněn. Oprava se odehrála ve středu tento týden.

„Na poskytnutých záběrech je zachycena provizorní havarijní oprava závady k zachování bezpečné sjízdnosti komunikace. K tomuto postupu se přistupuje v případech, kdy je nutné okamžité odstranění rizika poškození zdraví a majetku uživatelů pozemních komunikací,” uvedla na dotaz Seznamu mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

„Výhodou je také velmi krátký čas dopravního omezení. Jako materiál k opravě se používá speciální modifikovaná asfaltová směs pojiva a kameniva za studena, jejíž vlastnosti umožňují použití i za zhoršených klimatických podmínek,” doplnila Lišková. Podstatným kritériem je podle mluvčí i potřeba minimálního omezení dopravy, které se pohybuje v řádu desítek minut, nikoliv až v řádu dní u větších oprav.

A následně mluvčí popsala, jak se oprava přesně provádí: „Směs se rozprostírá ručně s použitím ručního nářadí včetně pěchů. Pojezd operačním vozidlem za účelem zhutnění směsi je z hlediska nutnosti rychlého řešení havarijní situace přípustný a čas dopravního omezení se tím zkracuje. Jedná se o rychlou provizorní opravu, než bude provedena oprava definitivní za použití živičných směsí obalovaných za horka, která si vyžádá delší čas dopravního omezení.”

Celková rekonstrukce ulice se podle Liškové připravuje, ale vzhledem k probíhající rekonstrukci ulice Husitská a nutnosti koordinace akce se správci poduličních sítí, bude provedena až v příštích letech.

Reklama

Související témata:

Doporučované