Hlavní obsah

Pozor, v okolí se pohybuje dlužník. Čína má novou aplikaci se seznamem neplatičů

Čínská aplikace je strašákem pro dlužníky.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Rozšíření existující aplikace WeChat s názvem „Mapa vyčerpaných dlužníků“ ukazuje uživatelům v reálném čase dlužníky v jejich okolí.

Článek

Vyšší lidový soud ze severočínské provincie Che-pej vytvořil software s názvem „Mapa vyčerpaných dlužníků“. Program je rozšířením komunikační platformy WeChat, uživatelé mají po nainstalování rozšíření možnost díky radaru sledovat, jestli se v okruhu půl kilometru nepohybuje někdo, kdo dluží peníze, píší čínské noviny China Daily.

„Je to součást našich opatření, jak vynutit rozsudky a vytvořit sociálně spolehlivé prostředí,“ řekl podle The Independent mluvčí soudu. Software je součástí čínského systému sociálních kreditů. Pokud mají Číňané málo kreditů, může jim být například odepřeno využívání letecké nebo vlakové dopravy.

Informace o dlužnících je možné sledovat přímo v aplikaci, včetně jejich přesné polohy. Uživatelé navíc mohou nahlásit dlužníka, o kterém si myslí, že může zaplatit, ale platit nechce. Čínská společnost se na lidi, kteří neplatí své dluhy, podle The Independent kouká skrze prsty jako na ty, kteří neumí žít skromně a žijí nad poměry.

Zadlužení domácností v Číně je sice nižší než ve většině evropských zemí, situace se však mění. V roce 2003 čínská vláda povolila obyvatelům půjčky od soukromých bank, během patnácti let tak míra zadlužení několikanásobně stoupla. Podle některých ekonomů může osobní zadlužení Číňanů ovlivnit celou čínskou ekonomiku. Hrozí totiž její zpomalení kvůli nedostatečnému utrácení obyvatel.

Podle čínského systému sociálních kreditů už bylo podle Business Insider potrestáno více než 6 000 lidí, kteří nezaplatili daně nebo se špatně chovali v dopravních prostředcích.

Reklama

Související témata:

Doporučované