Hlavní obsah

Pozor, začala sezóna klíšťat. Jak se správně chránit?

Jak se chránit před klíšťaty?Video: Lucie Šmídová

 

Reklama

Klíšťata už zvýšila svou aktivitu. Může za to teplo z předchozího týdne. Proto je nutné myslet na prevenci při každém pobytu v přírodě.

Článek

Vážná onemocnění, která mohou nakažená klíšťata způsobit, jsou dvě. Klíšťová encefalitida a lymská borelióza.

NEMOCI PŘENOSNÉ KLÍŠŤATY A OČKOVÁNÍ

KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA: Česko podle statistických údajů dlouhodobě zaujímá ve výskytu klíšťové encefalitidy první místo. Problém je v zákeřnosti této nemoci a léčbě, která nenabízí příliš možností. Onemocnění v první fázi vypadá jako běžná viróza. Ta se objevuje 1 až 3 týdny po přisátí klíštěte. Poté přichází druhá fáze, kdy viry napadají centrální nervovou soustavu. Původcem klíšťové encefalitidy je virus, proti kterému nejsou účinná antibiotika.

Proti této nemoci ale existuje očkování.

LYMSKÁ BORELIÓZA: Proti této nemoci očkování není. Jde o bakteriální onemocnění způsobené spirochétou Borrelia. K nákaze člověka dochází po přisátí infikovaného klíštěte. Prvním příznakem nákazy bývá nápadné zčervenání v místě přisátí. To se objeví v rozmezí 2 až 4 týdnů od přisátí. Po rozšíření bakterií do organismu dochází k napadení kůže, nervového systému, kloubního aparátu a srdce.

ČAS HRAJE ROLI

Čím déle je klíště přisáto, tím větší hrozí riziko přenosu nemoci. Doba, po kterou se bakterie vyplavují do organismu, se udává v rozmezí 24 až 48 hodin od přisátí.

„Pozor na výskyt klíšťat. Je jich stále více a hlavně opouští svá území. Dříve se nezdržovala ve vyšších nadmořských výškách, ale v současnosti není výjimkou, že se objevují i v 800metrové výšce,“ varuje Dana Taclová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

„Do přírody Je vhodné světlé oblečení, dlouhé nohavice a rukávy. A skutečně se musíme po návratu z přírody co nejdůkladněji prohlédnout. Klíšťata se přisají na místech, kde je tenká kůže, tedy v tříslech, na břiše, kůže pod prsy…,“ dodává Dana Taclová.

JAK SPRÁVNĚ VYJMOUT KLÍŠTĚ?

I o tom se každý rok diskutuje. A hlavně starší lidé by poradili na klíště olej nebo mýdlo a vytočit proti směru hodinových ručiček. To už ale neplatí a existuje k tomu pádný důvod. „V žádném případě nezakapávat olejem, protože klíště se začne dusit a vyzvrátí svůj střevní obsah do té ranky i s případnou nemocí. Klíště nevytáčet, ale ze strany na stranu ho vyviklat,“ vysvětluje Dana Taclová.

Více o klíšťatech se dozvíte v rozhovoru nad článkem. Jde o rozhovor z pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované