Hlavní obsah

Pozůstalí šetří kvůli covidu na pohřbech. Služby zdražily

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Počty zemřelých a pohřbů se meziročně výrazně zvýšily. Většina krematorií v Česku v současnosti takový nápor zvládá, pohřební služby však kvůli covidu zdražily.

Článek

Ačkoliv finální počty zemřelých za rok 2020 zatím nejsou k dispozici, poslední aktuální čísla statistiků platná k 49. týdnu potvrzují, že úmrtí v minulém roce výrazně přibylo. V meziročním srovnání skonalo o 12 675 lidí více.

Větší nápor obzvlášť v podzimních a zimních měsících potvrzují pohřební služby a krematoria, které mají ve většině případů zatím volné kapacity. „Jsme na dvojnásobných počtech pohřbů, ale zvládáme to,“ říká Michal Dimitrov z pohřební služby Memory České Budějovice.

Podobně hodnotí situaci i Jaroslav Mangl z pohřební služby Elpis a Asociace pohřebních služeb ČR. Upozorňuje však také na to, že vyšší počet úmrtí přichází s každou zimou. „Covid necovid, to je pravidlo každého podzimu, že je víc úmrtí a lidé, aby ušetřili před Vánocemi, volí místo obřadu kremaci. Na jaře je to podobné, šetří zase na dovolené. To se nám každý rok pravidelně opakuje a my neumíme odlišit, co ovlivnil covid a co něco jiného.“

Co však covid ovlivnil, je průběh pohřbu a péče o zesnulého, která je u úmrtí na covid-19 o něco náročnější. Většina pohřebních služeb i z tohoto důvodu musela přistoupit ke zdražení svých služeb.

Povolený počet osob na pohřbech:

PES 5 - max. 15

PES 4 - max. 20

PES 3 - max. 30

PES 2 - max. 50

PES 1 - max. 100

„Zdražování nastalo už při prvním lockdownu, kvůli hygienickým pomůckám, které tehdy nebyly, nebo byly nesmírně drahé. To se samozřejmě projevilo, ale v řádu procent. Teď se určitě zdražovat bude, až vyjde statistika ČSÚ ohledně inflace, tak pohřební služby samozřejmě musí doplnit inflační doložku, aby ceny odpovídaly skutečnosti,“ vysvětluje zdražování Jaroslav Mangl, šéf Asociace pohřebních služeb ČR.

Pomůcky, rakve i jiné typy pohřbů se prodražily

„Jediné, co u nás přibylo, je přístup k zemřelému v ochranných pomůckách, dřív jsme nepoužívali ochranné obleky nebo respirátory, takže kvůli těmto nákladům stoupla tato položka. Zvýšila se dvojnásobně na dva tisíce korun, navýšení je tedy zhruba o pět procent,“ přidává se za pohřební službu Memory České Budějovice její majitel Michal Dimitrov.

Další provozovatelé pohřebních služeb se také setkali s tím, že kvůli vyšší poptávce zdražili i dodavatelé rakví.

„Všichni výrobci rakví zdražili z důvodu velkého odbytu, beru asi od čtyř výrobců a všichni zdražili. A u pohřbů s covidem dodržujeme všechna opatření, takže tam se to minimálně o 600 korun zdraží,“ popisuje navýšení cen Josef Melich z pohřební služby a krematoria Tábor.

Pohřby bez obřadu přibyly, někde o třetinu

„Sáhnout do ceníku“ musela i největší tuzemská pohřební služba Pegas, i když ještě z jiného důvodu.

„Každá pohřební služba prodává dva základní produkty – pohřeb bez obřadu a pohřeb s obřadem. Pohřby s obřadem jsou samozřejmě dražší, kvůli epidemické situaci ale rostou pohřby bez obřadu, a pohřebním službám tak pohřby s obřadem chybí. Bylo tedy třeba pohřeb bez obřadu zdražit, aby pohřební služby udržely své cash flow a měly na výplaty svých zaměstnanců. My jsme pohřeb bez obřadu zdražili zhruba o 15 procent,“ uvedl Jiří Haman za Pegas a Unii pohřebních služeb.

Zatímco v běžném období tak mají 55 až 60 procent pohřbů bez obřadu, nyní jejich počet vzrostl na zhruba 75 procent. Podobně situaci hodnotí i Josef Melich z pohřební služby a krematoria Tábor, pohřbů bez obřadu nyní dělají o zhruba 30 až 40 procent více než obvykle.

Nyní se stále častěji pohřby přenášejí online

Pohřební služby v průběhu roku 2020 čelily několika problémům, nejprve se na ně nemyslelo s ochrannými pomůckami, které od státu dostávalo zdravotnictví nebo později i učitelé či důchodci, poté nastal také zmatek ve způsobu nakládání s tělem zemřelého na covid-19.

Ačkoliv pozůstalí většinou svého příbuzného neviděli několik týdnů, kvůli hospitalizaci v nemocnici nebo zákazu návštěv v sociálních službách, podle nařízení jej nesměli vidět ani po smrti, těla musela být kvůli riziku šíření nemoci covid-19 zabalena v plastových pytlích a teprve poté uložena do rakví.

Nyní však většina oslovených pohřebních služeb nabízí možnost rozloučení se zemřelým, včetně vystavení těla během obřadu a s tím spjaté veškeré úpravy zemřelého. Ale s tím se pojí vyšší náklady na ochranné pomůcky.

Kvůli omezenému počtu lidí na pohřbech a riziku nákazy vzrostl také zájem o online videopřenos pohřbu, který se před epidemií covidu-19 využíval spíše sporadicky. Pohřební služba Pegas nyní takto streamuje obřady i několikrát týdně.

Krizová situace v Ostravě je ojedinělá

Aby zvýšený nápor na krematoria a pohřební služby Česká republika zvládala, vznikl na Ministerstvu pro místní rozvoj krizový štáb, s ním pravidelně jedná i Jiří Haman, předseda Unie pohřebních služeb. Problematická situace v Ostravě je podle něj ojedinělá a jinde nehrozí.

„V rámci třetí vlny počet úmrtí vzrostl, ale ne tak dramaticky, abychom se dostávali do nějakých extrémních situací. V médiích se mluvilo o problémech ostravského krematoria, v tomto kraji je však pouze jedno krematorium. Za mě je problém spíše s logistikou zemřelých než se samotným pálením. V Česku máme 27 krematorií, kdyby se zajistila lépe logistika mezi jednotlivými krematorii, protože většina z nich není vytížena na 100 procent, tak by se ta situace určitě lépe zvládala,“ vysvětluje Haman.

Objem zemřelých tak podle něj krematoria bez větších problémů zvládají, většina ještě volnými rezervami. Nehrozí tady podle něj ani krizové situace, jaké jsme viděli na záběrech z Itálie či USA.

„I Hygienická stanice hlavního města Prahy zavádí krizový štáb, kde se neustále reportují volná chladicí místa pro zemřelé, protože je určitá obava, aby se nezopakovaly scénáře jako třeba v Itálii nebo v Americe, kde se mrtví uskladňovali v chladicích vozech. V současné době máme, minimálně v Praze, pro zemřelé velkou kapacitu,“ doplňuje Haman s tím, že pokud by se situace i nadále zhoršovala, může dojít i k zákazu exportu v Česku vyrobených rakví do zahraničí.

Reklama

Doporučované