Hlavní obsah

PPF chce ještě víc akcií Monety. Pokud je dnes získá, bude blíž k ovládnutí

Foto: Seznam Zprávy

Navýšení odkupovaných akcií až na 29 procent znamená, že na první nebo další valné hromadě téměř jistě bude PPF mít polovinu přítomných hlasů, řekl ČTK analytik Capitalinked.com Radim Dohnal. Ilustrační fotografie.

Reklama

Dnes končí veřejná nabídka odkoupení části akcií banky Moneta ze strany společnosti Tanemo, která patří do skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Firma je ochotna nakoupit až 29 procent. Pokud je získá, PPF banku ovládne.

Článek

Společnost Tanemo, patřící do skupiny PPF, zveřejnila zvýšení maximálního objemu odkoupených akcií Monety až na 29 procent. Po ukončení doby závaznosti, tedy v pátek v 16:00, doručené nabídky administrativně zpracuje. PPF to sdělila v tiskové zprávě. Veřejná nabídka odkoupení části akcií banky Moneta Money Bank, kterou učinila Tanemo, v pátek končí. V rámci dobrovolné nabídky odkupu nabízí 80 Kč za akcii Monety.

Představenstvo Monety počátkem února dospělo jednomyslně k závěru, že dobrovolný veřejný návrh PPF na odkoupení části akcií Monety od jejích akcionářů až do 20 procent, s možností zvýšení až na 29 procent, je v souladu se zájmy banky a jejích akcionářů. Uskutečnění případného spojení s Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a s firmou Benxy (vlastník značky Zonky) záleží na hloubkové kontrole a schválení akcionáři.

Navýšení odkupovaných akcií až na 29 procent znamená, že na první nebo další valné hromadě téměř jistě bude PPF mít polovinu přítomných hlasů, řekl ČTK analytik Capitalinked.com Radim Dohnal. Učiní tak další kroky k ovládnutí Monety, včetně změny představenstva.

Současní akcionáři, kteří se rozhodli svoje akcie nabídnout k odkupu, budou kráceni méně, než se zdálo na počátku procesu. Kurz akcie se tak bude více držet u 80 Kč. Ti akcionáři, kteří akcie nebudou chtít prodat za současný kurz, a to ať v odkupu, nebo na trhu, budou nejspíše odkázáni na případný ‚squeeze-out‘ (vytěsnění), dodal.

Moneta obdržela návrh od skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera 22. ledna 2021. Spojením Monety a Air Bank může vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. O nabídce rozhodnou akcionáři na valné hromadě.

Skupina PPF investuje do mnoha odvětví, od finančních služeb, telekomunikací, nemovitostí, strojírenství až po biotechnologie. PPF ke konci prvního pololetí vlastnila aktiva za 44 miliard eur (zhruba 1,15 bilionu korun) a zaměstnávala celosvětově 98 000 lidí.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Reklama

Doporučované