Hlavní obsah

Američtí akcionáři souhlasí s prodejem TV Nova Kellnerovi

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera může koupit mediální skupinu CME, pod kterou spadá TV Nova. Akcionáři souhlasí.

Článek

Akcionáři mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME) na valné hromadě schválili nabídku na převzetí CME firmou PPF miliardáře Petra Kellnera.

Vyplývá to z oznámení zveřejněného na internetových stránkách CME. Hodnota transakce činí asi 2,1 miliardy dolarů (více než 48 miliard Kč). Součástí CME jsou televizní stanice v pěti zemích střední a východní Evropy včetně české skupiny Nova.

Podmínkou obří transakce je nejen souhlas národních regulátorů všech pěti zemí, ale také Evropské komise. Plus, jak napsala PPF v tiskové zprávě v říjnu minulého roku, souhlas vlastních akcionářů společnosti CME. Tuto překážku nyní PPF překonala.

Regulátorům se nemusí líbit propojování telekomunikačního byznysu, který je v Kellnerově portfoliu, a mediálního byznysu. První pokus v Bulharsku už má PPF neúspěšně za sebou. Skupina, která v zemích východní Evropy odkoupila v multimiliardové transakci aktiva norského Telenoru, tam chtěla vzít pod svá křídla tamější Novu. Ale místní úřady obchod neschválily.

Sama PPF odhaduje, že schvalovací proces potrvá několik měsíců. Zdroje ze CME pak nepočítají s tím, že by se transakci podařilo uzavřít dřív než v půlce letošního roku – pokud získá PPF všechny souhlasy.

„Nákupem společnosti CME, respektive jejích mediálních aktivit v pěti evropských zemích sledujeme především cíl doplnit náš telekomunikační byznys ve střední a východní Evropě. Chceme využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí,“ citovala tisková zpráva Petra Kellnera.

„Naším motivem je tedy především rozvíjení telekomunikačního a mediálního byznysu. CME je dobře fungující společností a po jejím převzetí neplánujeme žádné překotné zásahy do jejího fungování.“

Co provede Rubiův dopis

Do celého obchodu ještě mohou zasáhnout americké úřady, protože CME většinově vlastní americká společnost AT&T. Americký senátor Marco Rubio poslal vládě Donalda Trumpa dopis, ve kterém žádá, aby úřady prověřily bezpečnostní dopady akvizice mediální společnosti Central European Media Enterprises.

Rubio uvedl, že PPF v minulosti v Česku jednala „jako čínský zástupce“. Senátor rovněž upozornil na to, že telekomunikační společnosti vlastněné firmou PPF spolupracují s čínskou firmou Huawei na rozvoji mobilních sítí páté generace 5G, což je v Bílém domě extrémně citlivé téma.

Foto: Marco Rubio

Dopis senátora Marca Rubia ministrům Trumpovy vlády.

Skupina PPF se proti senátorovým tvrzením ohradila a zdůraznila, že americký zákonodárce vychází z nepravdivých informací. O návrhu prodeje CME včetně české televize Nova do rukou PPF budou dnes na mimořádné valné hromadě hlasovat akcionáři mediální firmy.

„Rozumíme zájmu pana senátora Marca Rubia, bohužel ve svém dopise vychází z nepravdivých informací o PPF, které mu poskytl český politik Pavel Fischer. V dopise nesedí základní informace: například není pravda, že společnost CME operuje na 90milionovém trhu – ve skutečnosti není ani poloviční. Stejně tak není pravda, že PPF prosazuje technologie Huawei, ve skutečnosti je v loňském roce získala v rámci nákupu telco operátorů od norské společnosti Telenor,“ napsala PPF ve svém prohlášení. Rubia chce kontaktovat a poskytnout mu „pravdivé informace o svém podnikání“.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, nemovitosti, strojírenství, biotechnologie až po pojišťovnictví. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva v hodnotě více než 45 miliard eur (1,16 bilionu Kč).

Součástí CME v České republice je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

Reklama

Doporučované