Hlavní obsah

PPF v O2 areně dokončuje největší české kongresové centrum. Bude hostit „olympiádu anesteziologů“

O2 universum je před dokončením.Video: Aleš Černý

 

Reklama

O2 universum má v budoucnu hostit velké mezinárodní kongresy. Ambicí je zvýšit celkový počet návštěvníků O2 areny o polovinu na 1,5 milionu ročně.

Článek

Majitel O2 areny, společnost Bestsport ze skupiny PPF, právě dokončuje investici za 1,2 miliardy korun. V budově navazující na největší českou sportovní halu bude už v červnu hotové kongresové centrum s 21 sály o souhrnné ploše bezmála 50 tisíc čtverečních metrů a celkovou kapacitou 10 tisíc osob.

Už tyto parametry podle ředitele Bestsport Roberta Schaffera dělají z O2 universum největší český objekt svého druhu, když překonává vyšehradské Kongresové centrum Praha. Universum má navíc těžit z provázanosti s O2 arenou a mít možnost nabídnout na některé akce kapacitu pro dohromady 28 tisíc osob.

Stejně jako samotnou O2 arenu i universum navrhli architekti Martin a Vladimír Vokatí.

Hlavně ve třech větších sálech se potom mohou konat i koncerty, pro které je O2 arena příliš velká. Na letošek už má termín vystoupení Pražská filharmonie, Ewa Farna a představení National Geographic: Symfonie našeho světa.

Nejvíc si ale investoři slibují od pořádání velkých meznárodních kongresů. „Ty se dříve do Prahy nevešly. Buď počtem účastníků, nebo požadavky na výstavní plochy spojené s kongresem,“ říká šéf arény a nově i universa Schaffer.

První takovou akcí bude v září 2020 Světový kongres anesteziologů. „Je to skutečně olympiáda anesteziologů, která se koná jednou za čtyři roky. Předpokládáme, že do Prahy dorazí okolo osmi tisíc kolegů,“ říká prezident anesteziologického kongresu profesor Karel Cvachovec.

Právě od podobných eventů si Bestsport, respektive PPF slibuje, že zvýší roční návštěvnost O2 areny na přibližně 1,5 milionu lidí. Loni do arény zavítalo 950 tisíc návštěvníků, což je druhý nejlepší výsledek po roce 2015, kdy se v hale konalo hokejové mistrovství světa.

Za několik týdnů se má začít vedle O2 areny navíc stavět i hotel se třemi sty pokoji, který by měl celý komplex doplnit v roce 2021.

Reklama

Doporučované