Hlavní obsah

PR si na koronaviru nedělám, nouzový stav budeme ještě řešit, říká Hamáček

Zaslechl jsem, že se něco chystá, říká Hamáček o cestě Mynáře, Nejedlého a Tvrdíka do Číny.

Reklama

Vláda zatím nebude vyhlašovat nouzový stav kvůli šíření koronaviru. Podle premiéra Andreje Babiše i ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha k tomu není důvod. S nápadem na vyhlášení nouzového stavu přišel vicepremiér, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. Usnadnilo by to podle něj přijímání jiných opatření. Jan Hamáček byl hostem Výzvy Seznam Zpráv.

Článek

Vy jste vládě doporučoval kvůli koronaviru možnost zavedení nouzového stavu, ten návrh nakonec neprošel. Proč?

Já jsem dnes na vládě nic nenavrhoval. Já jsem pouze informoval vládu o dalším možném postupu. Na základě debaty na Bezpečnostní radě státu, kde jsme hovořili o de facto třech oblastech. Hovořili jsme o distribuci nebo zajištění distribuce ochranných prostředků, hovořili jsme o akcích s velkou účastí osob a také o případné registraci našich občanů, kteří se vracejí ze zasažených území. A já jsem vládu informoval po poradě s vedením Ministerstva vnitra, že některé z těchto kroků by vyžadovaly úvahu o vyhlášení nouzového stavu. A tak jsme se dohodli, že tu situaci znovu posoudíme ve středu ráno na Bezpečnostní radě státu. S ohledem na aktuální vývoj.

Přece jen nouzový stav v České republice byl zatím zaveden 3×, dvakrát při povodních, jednou kvůli orkánu. Není to přehnané? V čem je ta situace analogická?

Tak situace by mohla být kritická, pokud by pokračoval rozvoj koronaviru. A bylo by třeba zajišťovat například ve větší míře ochranné prostředky od výrobců, to znamená v případě nouzového stavu by bylo možné nařídit výrobcům, aby prioritně zásobovali například zdravotnická zařízení nebo složky Integrovaného záchranného systému. To samé platí pro povinnou registraci těch navrátivších se z destinací, kde se koronavirus už rozvinul. Takže to je věc, kterou předpokládá krizový zákon pro případ nějakého dalšího pokračování epidemie. Znovu říkám, my jsme se dohodli na Bezpečnostní radě státu, že tu situaci znovu posoudíme. A vrátíme se k tomu ve středu.

Lékaři ale varují předtím, aby lidé nepodléhali panice. Nemůže tohle ještě více paniku a vykupování potravin v obchodech zhoršit?

Není důvod k žádné panice. Ani k žádnému vykupování potravin. Ani v Itálii, kde situace je v podstatě horší a kde došlo k například uzavírání jednotlivých měst a vesnic, tak to zásobování bylo zajištěno. A to samé platí i pro Českou republiku.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch k tomu na Twitteru napsal, že všechny nové vzorky byly negativní, stále jsou v Česku jen tři pacienti s koronavirem, jejichž stav je ale dobrý. Vyhlášení nouzového stavu tak podle něj vůbec není na místě a je to v rozporu se závěrem dnešní Bezpečnostní rady státu. To vás ten závěr Bezpečnostní rady státu nepřesvědčil?

Ale my se pořád bavíme o tom samém, já říkám, že nouzový stav by přišel do role v situaci, kdyby se epidemie koronaviru začala zhoršovat. A bylo by potřeba přijmout některá opatření, která jinak než za nouzového stavu přijmout nelze.

Ale třeba premiér Andrej Babiš vyjádřil překvapení, že o tom nouzovém stavu vůbec mluvíte, když Bezpečnostní rada státu se dnes domluvila, že není potřeba.

Ale my jsme o nouzovém stavu hovořili i na Bezpečnostní radě státu. To znamená, to není nic, co by spadlo z nebe, já jsem pouze na základě toho, jak ta diskuse byla vedena, rozpracoval možnosti, které bychom mohli přijmout, pokud by se ta situace zhoršila.

A jak si vysvětlujete to, že vy o tom mluvíte, ale na druhou stranu vaši vládní kolegové z hnutí ANO to odmítají a ještě se tomu odmítavě vyjadřují? Třeba ministr obrany Lubomír Metnar mluvil dokonce o tom, že není třeba si dělat PR na současné situaci.

Tak já si rozhodně žádné PR na současné situaci nedělám, my se snažíme dělat to, co se od nás očekává, to znamená připravit složení Integrovaného záchranného systému na to, kdyby se ta situace zhoršila.

Pane vicepremiére, jak se řeší porušení karantény osob, které se vrátily z Číny, jako například Martin Nejedlý, který podle serveru Aktuálně.cz karanténu porušil a šel se najíst do restaurace?

To je otázka na Ministerstvo zdravotnictví, nikoliv na Ministerstvo vnitra. Takže to se obraťte na pana ministra Vojtěcha.

A vy osobně jste o té cestě pana Mynáře, pana Tvrdíka a pana Nejedlého do Číny věděl?

Já jsem zaslechl, že se cesta chystá. Nicméně žádným schvalovacím procesem na vládě to neprošlo.

A budete se osobně ptát, proč tam pánové Mynář, Nejedlý a Tvrdík jeli a jaká byla mise jejich cesty?

Já předpokládám, že tam byli vysláni zaměstnavatelem, což je Kancelář prezidenta republiky. A ta se vládě nezpovídá.

Tomu rozumím. Ale přece jen lékaři varují, aby Češi nejezdili do ohnisek nákazy. Vy jste doporučili občanům, aby nejezdili do Itálie. Zrušily se některé lety. Ale tohle vás nezajímá?

Já mám informaci ze stanoviska Kanceláře prezidenta republiky. Pokud tam byli vysláni s nějakým úkolem od pana prezidenta, tak tam plnili úkol pana prezidenta. Nicméně žádným procesem schvalování ve vládě to neprošlo, ani projít nemohlo, protože oni nejsou nijak podřízeni vládě.

A budete se na nějakém setkání s panem prezidentem ptát na tu jejich misi?

Nás čeká jednání nejvyšších ústavních činitelů, tak je možné, že na to dojde.

Bude se stát ještě více soustředit na zásoby v hmotných rezervách, protože Česko je má pouze na 1,3 dne? Státní rezervy tak nesplňují požadovanou zásobu jídla na 3 dny.

Tak 1,3 vypadá málo, ale je potřeba si uvědomit, že to je 13 milionů denních potravinových dávek. A to jsou prostředky nebo zásoby nad rámec toho, co je dneska k dispozici u subdodavatelů a prodejců. To znamená, že se v žádném momentě nepočítá s tím, že by se to jídlo, které je v dodavatelském řetězci, někam ztratilo. Státní hmotné rezervy jsou určeny na vykrývání propadu v nějakých krizových situacích, podle všech doporučení těch 13 milionů dávek stačí.

Co očekáváte od středečního jednání Bezpečnostní rady státu a od vašeho návrhu na zavedení nouzového stavu?

Já očekávám, že vyhodnotíme situaci a na základě jejího vývoje na ni adekvátně budeme reagovat.

A kdy podle vás jako ministra vnitra už by mě být vyhlášen nouzový stav?

Pokud by se ukázalo, že jsou problémy s dodávkami ochranného materiálu, pokud by se ukázalo, že dojde k nějakému rapidnímu šíření koronaviru, nebo pokud by bylo potřeba přijmout opatření, ke kterým vláda nemá oprávnění v jiné situaci než za nouzového stavu.

Reklama

Doporučované