Hlavní obsah

Práce snů – kombinace nekonečného cestování a práce, to je digitální nomádství

Digitální nomádka Hana Šormová.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Hana Šormová procestovala osmnáct zemí na pěti kontinentech za jeden rok. K tomu nepotřebovala ani den dovolené, právě naopak – práce, kterou může provozovat odkudkoliv, jí dává svobodu k nepřetržitému poznávání celého světa.

Článek

Abyste mohli cestovat z místa na místo celý svůj život, nebo alespoň po dobu, jakou si sami zvolíte bez ohledu na zákoník práce, nemusíte být pilot, letuška nebo diplomat. Díky internetu se dnes otevírají nové a nové možnosti, které vás nenutí být připoutáni na jedno místo.

Hana Šormová se nyní živí jako copywriterka, tedy psaním reklamních článků a poradenstvím v oblasti PR a marketingu. Taková práce se dá dělat téměř odkudkoliv, stačí počítač a připojení k internetu. Není však jediným povoláním, které takové možnosti nabízí. „Prací, které se dají dělat na cestách, je celá řada a zdaleka nemusí být jen technické, tedy focení, psaní, tvorba webu nebo videí. Znám pár, který procestoval Ekvádor tak, že dělal takzvaný busking. Ona má vystudovanou konzervatoř a živila se hraním na akordeon. Tím, jak vybírala peníze na ulicích a v restauracích, procestovala Ekvádor," popisuje Šormová další možnost výdělku, který umožňuje nepřetržité cestování. Ten, na rozdíl od její práce, nevyžaduje počítač ani internet, ale hudební nástroj.

Samozřejmě ani dvě výše zmíněné práce nejsou zdaleka jediné, které můžete dělat tu z Evropy, tu z Asie a jindy zase z Ameriky. Překladatelé, programátoři, virtuální asistentky nebo ti, kteří přijdou se svým vlastním projektem. Vždyť i svetry můžete plést jak na Sibiři, tak v Peru. Ta nejzásadnější podmínka platí snad pro všechny druhy práce, jak potvrzuje i Hana Šormová: „Jsem hodně proaktivní. To, že sedím v koutě a budu doufat, že někdo přijde na můj web, rozhodně v prvních měsících neplatí. Jak já říkám – když mě vyhodí dveřmi, vlezu tam oknem. Prostě to zkouším," říká nomádka.

Ideální je být aktivní na sociálních sítích, být na nich členem skupin stejného zaměření, sledovat podobné profily a rozhazovat sítě, kde se dá. „Když bude člověk třeba networkingovat, tak doporučuju začátečníkům si zajít na nějaké setkání, potkat lidi a oni už vás pak dohodí. Slovo dá slovo a pak už to běží," doplňuje Šormová.

Zaujalo vás digitální nomádství? Uvažujete o podobné cestě? Pak si poslechněte zkušenosti Hany Šormové, které sdělila v rozhovoru pro pořad Rodinka v úvodním videu. Pořad Rodinka vysíláme každý všední den od 9:00 na Televizi Seznam. Jednoduchý návod k jejímu naladění najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované