Hlavní obsah

Práce v bance bývala terno. Teď je úředník za přepážkou považovaný za spodinu společnosti, tvrdí šéf odborářů

Hupka: Banky vydělávají miliardy, ale svým zaměstnancům říkají, že se jim daří špatně.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zahraniční manažeři se v českých bankách někdy chovají jako utržení ze řetězu. K zaměstnancům si dovolí to, co by si ve své zemi nikdy nedovolili, popisuje ve Výzvě šéf odborů ve finančnictví František Hupka.

Článek

V českých bankách roste napětí. Už rok se odborářům nedaří vyjednat kolektivní smlouvu a ve dvojce českého bankovního trhu ČSOB trvá stávková pohotovost.

Přesto tuzemské finanční instituce, které jsou vysoce ziskovými pobočkami nadnárodních korporací, hlásí mnohamiliardové zisky i vysoké průměrné mzdy. Ve skutečnosti ale mnoho zaměstnanců nedosáhne ani na celostátní průměr.

„Tři největší banky u nás od krize vydělaly dohromady 406 miliard korun po zdanění, průměrné mzdy jsou v bankách tu 35, tu 47, jindy 54 tisíc korun - nemáme od nich přesná čísla. Nejnižší výdělky se tam pohybují i na úrovni zákonem povolené minimální mzdy,“ říká předseda odborového svazu pracovníků v peněžnictví a pojišťovnictví Hupka. Znamená to, že si lidé na nejnižších pozicích v bankách podle něj vydělají jen 12 200 hrubého měsíčně.

České mzdy vzrostly proti loňsku o více než 7,3 procent, průměr šplhá ke 32 tisícům korun. Ve finančnictví je ale růst nejpomalejší. Začínající bankéři za přepážkami berou zpravidla do 25 tisíc korun hrubého. „Banky zaměstnancům tvrdí, že se mají špatně,“ vysvětluje odborář.

Lidé v bankách mají podle Hupky silnou loajalitu k zaměstnavateli, přesto dnes utíkají za vyššími platy třeba i za pokladny supermarketů.

Co se děje v oboru, kde se dřív práce těšila velké prestiži a byla spojena s dobrým výdělkem? Proč nemají finanční odbory takovou sílu jako odbory v průmyslu či dopravě? A budou bílé límečky v ČSOB skutečně stávkovat? Sledujte Výzvu ve videu nad tímto článkem.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované