Hlavní obsah

Hospic není jen smutek, zoufalství a bolest, říká novinář, který napsal knihu o umírání

„Byl jsem překvapen, jak veselí lidé se smyslem pro humor tam pracují," popisuje práci v hospicu Ondřej Nezbeda.

 

Reklama

Před třemi lety změnil Ondřej Nezbeda radikálně svůj život. Úspěšný novinář začal pomáhat lidem odcházet z tohoho světa jinak, než je stále ještě zvykem.

Článek

Když už člověk pocítí potřebu „zažít rok jinak", může zvolit různé nové začátky. Ondřej Nezbeda si po letech strávených v týdeníku Respekt vybral v rámci stejnojmenné akce Nadace Vodafonu jinou cestu: Začal pracovat pro hospic Cesta domů.

„Když jsem do Cesty domů přišel, byl jsem překvapen, jak veselí lidé se smyslem pro humor tam pracují," popisuje Ondřej Nezbeda (38). „Každý si představuje, že práce v hospicu znamená jen smutek, zoufalství a bolest. Tu práci provázejí i okamžiky obrovské úlevy, láskyplnosti a něhy. Při práci v mobilním hospicu se setkáváte s mnoha moc hezkými vztahy v rodině, mezigenerační solidaritou. A to vás posiluje, že něco na světě ještě funguje."

Své zkušenosti sepsal Ondřej Nezbeda v knize „Průvodce smrtelníka: Prakticky o posledních věcech člověka", za kterou dostal před dvěma týdny cenu Objev roku v anketě Magnesia Litera.

Reklama

Související témata:

Doporučované