Hlavní obsah

Práce vězňů vynesla loni věznicím rekordní peníze, na zakázku vyrábějí i soudní síně

Práce vězňů přinesla loni věznicím rekordních 65 milionů korun.

Reklama

Kromě peněz ze státního rozpočtu si snaží věznice vydělat samy. Provozují střediska hospodářské činnosti, kde pracují samotní vězni. Podle listu E15 loni vydělaly věznice čtyřikrát více než před pěti lety. Získaly 65,5 milionu korun.

Článek

Provozování středisek, která jako podnikatelské firmy plní zakázky ze státní správy i soukromého sektoru, jsou jednou z možností, jak mohou věznice získat peníze navíc mimo státní rozpočet. Vězni pracují třeba v halách, kde vyrábí nábytek, starají se o elektrotechnické práce nebo kovovýrobu.

Z 35 běžných a vazebních vesnic se jich do provozování takzvaných středisek hospodářské činnosti zapojilo 28. „Daří se nám zvyšovat počet zaměstnaných odsouzených,“ vysvětlila pro E15 mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová vyšší zisky věznic.

Nejvyšší zakázku získala loni věznice Kynšperk nad Ohří, která měla zisk 8,7 milionu korun. Vězni tam pracují ve strojírenství, vyrábějí komponenty pro automobilky nebo kompletují reklamní materiály. Podle mluvčí věznice Petry Bělíkové je zájem vězňů o práci velký a trvalý. Někteří vězni se také podílejí na chodu věznice jako kuchaři, knihovníci nebo skladníci.

Na věznice se se zakázkami obrací i státní správa. Z rukou vězňů tak pochází kancelářské vybavení nebo třeba jednací síně soudů. Ty vyrábějí vězni, kteří si odpykávají trest v Jiřicích.

Reklama

Související témata:

Doporučované