Hlavní obsah

Prachatice mají jako poslední okresní město na jihu Čech babybox

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Prachatice budou mít jako poslední jihočeské okresní město babybox, a to v tamní nemocnici.

Článek

„Skříňku pro odložené novorozené děti tam instalovali v úterý,“ řekl zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

V babyboxech v Jihočeském kraji dosud zdravotníci našli 11 dětí.

Prachatický babybox je 79. v České republice. Za 16 let v nich bylo už 214 dětí. Podle Hesse v síti babyboxů v České republice ještě zůstávají ještě bílá místa. „Ještě by pár kousků mělo přibýt. Babyboxy scházejí především v okresních městech Tachov, Louny a Rokycany, ale tam už je ruka v rukávě a jen se čeká, až se uklidní situace,“ uvedl.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají ale i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Hess uvedl, že velkou zásluhu na vybudování sítě babyboxů v Česku má současná předsedkyně holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová. „Jako europoslankyně iniciovala podporu babyboxů v Evropské unii proti negativnímu postoji Výboru pro práva dítěte při OSN. Má skutečně velkou zásluhu na tom, že babyboxy v republice máme,“ řekl Hess.

Reklama

Doporučované