Hlavní obsah

Prachové částice z ohňostrojů škodí zdraví. V Německu proto chtějí omezit oslavy Nového roku

Němci možná budou mít silvestr bez ohňostrojů.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

V Německu se objevily návrhy na celoplošný zákaz ohňostrojů, zatím určitá opatření přijalo pouze pár měst.

Článek

Oslavy Nového roku by podle německé environmentální organizace měly být bez ohňostrojů a zábavní pyrotechniky. Tak, aby při vítání nového roku docházelo i k ochraně životního prostředí. Vyzývá k tomu německá organizace pro ochranu životního prostředí UBA, jež se odkazuje na vysoký stupeň znečištění, který za sebou výbuchy ve vzduchu zanechávají.

V loňském roce Němci za ohňostroje spojené s oslavami Nového roku utratili v přepočtu více než tři a půl miliardy korun. Do vzduchu kromě pyrotechniky a ohňostrojů vyhodili ale i 4,5 tisíce tun jemných prachových částic.

Mluvčí UBA Maria Krautzbergerová pro list Rheinische Post řekla, že znečištění „dosahuje úrovně zhruba 15,5 % prachových částic, které za rok vyprodukuje doprava“. Krautzbergerová dále uvedla že ohňostroje, respektive prachové částice kromě jiného způsobují i respirační obtíže, které mohou vést k závažným onemocněním srdce.

Zjištěné znečištění vedlo až k návrhům ohňostroje ve městech zcela zakázat. Proti tomu se ale postavili někteří politici jako například Marie-Luisa Döttová z CDU, která je proti plošnému zákazu ohňostrojů. Prachové částice jsou podle ní dočasným odpadem, který ke každoročním emisím přispívá maximálně 2 %.

UBA ale uvádí, že na rozptýlení prachových částic má vliv i počasí, bez silného větru tak v ovzduší zůstávají déle.

Další německá města jako Hannover nebo Düsseldorf se rozhodla ohňostroje omezit. Při silvestrovských oslavách tak strážníci v ulicích budou hlídat i odpalování zábavní pyrotechniky. V Severním Porýní-Westfálsku bude zase téměř šest tisíc policistů kromě ohňostrojů hlídat i zloděje a možné násilníky, aby se neopakovaly události z roku 2016, kdy při silvestrovských oslavách v Kolíně nad Rýnem došlo ke stovkám případů krádeží a sexuálního obtěžování.

Reklama

Související témata:

Doporučované