Hlavní obsah

Pracovní pobyt místo lyží. Zoufalí hoteliéři hledají způsob, jak dostat klienty na hory

Foto: www.u-rybnika.cz

Chata U rybníka v Krušných horách.

Reklama

Hoteliéři přemýšlejí, jak i přes vládní nařízení do svých podniků dostat hosty. Začali proto klientům nabízet možnost strávit home office na horách, nebo přijet do hotelu na pracovní pobyt.

Článek

Od pátku se Česko vrací zpět do stupně PES čtyři. Pro hoteliéry to znamená, že budou muset svá ubytovací zařízení opět zavřít jen nedlouho poté, co je otevřeli. Vládní opatření je tak připraví o vrchol sezony.

Hosté, kteří chtěli do hotelu jet na dovolenou, jsou teď pro ubytovací zařízení tabu. Výjimka se však vztahuje na pracovní pobyty, čehož někteří hoteliéři využili. Nabízejí pracovní pobyty na horách, nebo poskytují své pokoje i jako prostor pro home office.

Například majitel několika ubytoven v oblasti Jáchymova František Sentenský nabízí ubytování pro „pracovní skupiny“ a rodiny „pracovníků“. S nimi uzavře smlouvu o dílo a pak se uvidí, jestli napadne sníh, který by měli pracovníci odklízet.

Lidé si zaplatí dovolenou, na níž mohou za symbolický plat pracovat a zároveň se rekreovat. Hosté si budou moct organizovat svůj volný čas podle sebe. Majitel penzionů U rybníka a Aninka, ubytovny Na Sluníčku a chaty Matfyz má na svůj nápad zatím pozitivní ohlasy.

K nám ne, do obchodů ano. Proč?

Sentenskému se především nelíbí postupy státu v době pandemie, na které chce svým krokem upozornit. „Vláda s celou zemí hraje ošklivou hru a já to s ní hrát odmítám,“ vysvětluje Sentenský. „Nutí naše děti nosit roušky, nemohou přes ně dýchat a neokysličuje se jim mozek. Nemůžeme chodit večer ven, lidé nemohou jezdit na hory, ale do obchodního domu jít můžou,“ říká.

Na krizovou situaci reagoval také Aparthotel Svatý Vavřinec v Krkonoších. Podle jeho vyjádření na Facebooku zůstává v provozu, pokud lidé přijedou na služební cestu. „Aktuální situace vám i nadále umožňuje přijet na vánoční či silvestrovský nebo následně zimní pobyt – a to formou služební cesty,“ uvedl hotel v příspěvku. Práci na home office by hosté mohli vykonávat přímo z hotelu. Podle jeho ředitele je pro lidi příjemnější strávit vánoční svátky prací na horách než ve městě.

Reklama

Doporučované