Hlavní obsah

Pracovníci Googlu po celém světě stávkují proti sexuálnímu obtěžování na pracovišti

Do ulic vyšli zaměstnanci poboček Googlu po celém světě.Video: Reuters

 

Reklama

Zatímco globální internetová jednička ve svém firemním kodexu prosazuje konat dobro a „nebýt zlým”, na půdě jejích Google Campů se podle řady zaměstnanců odehrává opak. Na aktuální spory během čtvrtka reagovali zaměstnanci Googlu po celém světě, když zanechali na svém pracovním stole vzkaz „I Walked Out for Real Change!”, Stávkujeme pro opravdovou změnu. V rámci kampaně #GoogleWalkOut pracovníci společnosti opustili hromadně své kanceláře a vyjádřili tak nesouhlas k současnému skandálu sexuálního obtěžování na nejvyšších manažerských pozicích.

Článek

Protestující zaměstnanci požadují několik zásadních vnitřních změn poté, co americký deník, The New York Times, minulý týden odhalil, že firma Google vyplatila 90 milionů dolarů odstupného tvůrci Androidu, Andy Rubinovi, i přestože si firma byla vědoma, že tento vysoce postavený manažer byl obviněn ze sexuálního obtěžování své podřízené. Když se webový gigant štědře loučil se svým vývojovým inženýrem, tento kontroverzní interní přestupek zamlčel.

Přesné znění protestních letáků, které leží na stolech v Google kancelářích, bylo zveřejněno den předtím na oficiálním Twitteru kampaně, The Google Walk Out for Real Change: „Nejsem u svého stolu, protože se solidárně připojuji k ostatním zaměstnancům společnosti Google. Společně s nimi protestuji proti sexuálnímu obtěžování a nesprávnému chování. Na našem pracovišti žádáme větší transparentnost a firemní kulturu, která doposud nevycházela všem vstříc rovnoměrně.”

Současná stávka je součástí zvyšujícího se napětí v Silicon Valley, kde se tamější inženýři začínají více angažovat v sociálních a aktivistických tématech. „Přestože je Google proslulý pro svoji férovou pracovní etiku, ve skutečnosti zde ale nesplňujeme základní principy úcty, spravedlnosti a rovnosti,” uvedla Claire Stapletenová, 33letá marketingová manažerka společnosti YouTube spadající pod monopol Googlu. „Již si nechceme připadat, že nejsme respektováni,” dodala Stapletenová, která je součástí organizačního týmu aktuální stávky.

Stávka, jenž nese hashtag #GoogleWalkOut, započala ve čtvrtek v dopoledních hodinách na asijských Google pobočkách. Z Tokia pokračovala přes Singapur do Evropy, do kanceláří v Curychu, Berlíně, Dublinu a Londýně a posléze se přesunula do USA.

„Zatímco Google veřejně prosazoval po celou dobu jeho existence univerzální hodnoty sociální rozmanitosti a procesu začlenění, podstatné akce zaměřené proti systémovému rasismu a sexuálnímu obtěžování a podpora spravedlnosti nebyly ani zdaleka uplatněny,” řekla Stapletonová listu The New York Times.

Jedním z důvodů probíhajícího protestu je tzv. nucené smírčí řízení, které je firemní doložkou k pracovní smlouvě všech zaměstnanců. Podle tohoto bodu se mají všechny spory, včetně obvinění ze sexuálního a jiného obtěžování, řešit spíše v rámci firmy než soudní cestou. Podle kritiků se tento nepřiměřený postup využívá nejen k ochraně pověsti společnosti i obviněných, ale dále pak i k umlčování obětí, které se proti rozhodnutím nemohou odvolat, natož podnikat další kroky.

Reklama

Související témata:

Doporučované