Hlavní obsah

Do Čech míří nápor dělníků z ciziny, kraj se bojí chorob a chystá infekční kliniku

Královéhradecký kraj chce být připraven na další rozvoj průmyslových zón. Součástí přípravy bude i stavba nové infekční kliniky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

I kvůli mohutnému rozvoji průmyslových zón v celých východních Čechách začali politici Královéhradeckého kraje prosazovat stavbu nové infekční kliniky v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové. Je potřebná právě především kvůli migraci pracovníků z Východu.

Článek

Hradecká fakultní nemocnice stavbu nové infekční kliniky plánuje už několik posledních let, budova totiž vyrostla v roce 1928 a její přístavba pak v 50. letech minulého století. Nemůže tedy nabídnout moderní podmínky pro pacienty i personál. Nyní však projekt získal i velikou politickou podporu, a to právě kvůli rozvoji průmyslu.

„Vzhledem k tomu, jak se vyvíjí zóna Solnice-Kvasiny, si myslím, že kraj by měl být připraven,” tvrdí hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD), který na svou stranu získal i premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO ), jenž stavbu kliniky rovněž podpořil, neboť dle jeho slov do regionu přišly tisíce zahraničních dělníků.

Podle ředitele fakultní nemocnice Vladimíra Paličky se znovu objevují nemoci, na které jsme už téměř zapomněli, a objevují se v odolnějších formách. „Problematika infekčních chorob se jeden čas zdála vyřešená proočkováním, ale situace se mění. Infekční choroby jsou a budou, přibývá pacientů odolných proti běžné léčbě, mívají těžké infekce s těžkými průběhy. Mnohdy jsou to choroby, které k nám přicházejí ze zahraničí. Jedna z cest je, že je k nám přivážejí zahraniční pracovníci, tou druhou jsou ale i čeští občané, kteří čím dál tím víc cestují. Objevují se i pacienti, již mívají velmi těžké formy tuberkulózy, kterou jsme měli za vymizelou,” říká Palička, podle nějž bude přibývat požadavků na léčbu různých infekčních chorob, čemuž už stávající klinika neodpovídá.

Například tuberkulóza se podle statistik Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje objeví asi ve 30 případech za rok. „Cizinci jsou však zhruba ve třech až čtyřech případech,” upozorňuje mluvčí hygienické stanice Veronika Krejčí. Podle lékařů hradecké infekční kliniky s sebou pracovní migrace z Východu kromě tuberkulózy přináší i virus HIV - především z Ukrajiny, nebo také spalničky, a to ze zemí, kde není běžné očkování. Spalničky se pak kvůli snižující se proočkovanosti v Česku šíří i tam.

Nová klinika má vyrůst na pozemcích uvnitř areálu fakultní nemocnice, které však zatím patří Ministerstvu obrany a jeho fakultě vojenského zdravotnictví. Ta by však ráda postavila objekt nový a tyto pozemky uvolnila fakultní nemocnici. Dojít by k tomu mohlo už v roce 2020 a o rok později by nemocnice objekt za odhadem 400 milionů korun chtěla začít stavět.

Hradecká klinika infekčních nemocí ročně na zhruba pěti desítkách lůžek hospitalizuje až 1500 pacientů, dalších přibližně 15 tisíc lidí tamní specialisté vyšetřují ambulantně.

Reklama

Doporučované